Al-Kaida je sjena onoga što je nekad bila

Mreža koju je osnovao Osama bin Laden je pod Ajmanom al-Zavahirijem ‘decentralizirala’ operacije od Magreba i Somalije do Afganistana, Sirije i Iraka.

Al-Kaida se i dalje bori da ostane relevantna (Reuters)

Al-Kaida se u deset godina od ubistva osnivača Osame bin Ladena jako promijenila u odnosu na terorističku mrežu koja je napala Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine i ima potpuno drugačije ustrojeno vodstvo.

Nakon što su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, na čelu Al-Kaide naslijedio ga je Egipćanin Ajman al-Zavahiri, ideolog mnogo slabije harizme.

Zavahiri se morao pritajiti, vjerovatno negdje kod afganistansko-pakistanske granice, i mnogi se pitaju je li uopće još živ, dok se mreža preobrazila u nešto posve drugo, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Središnjica Al-Kaide sjena je onoga što je nekad bila”, rekao je Barak Mendelsohn, stručnjak za terorizam sa koledža Haverford u Pennsylvaniji.

Vlast najvećim dijelom u rukama pridruženih vođa

“Zavahirijev najveći uspjeh je to što je održao Al-Kaidu na životu.”

Mendelsohn je kazao da je vodstvo Al-Kaide, umjesto koherentnog središta za donošenje odluka, više nalik “savjetodavnom odboru” koji okuplja i pomaže ekstremistima u svijetu.

Al-Kaida je pod Zavahirijem (69) “decentralizirala” svoje operacije od Magreba i Somalije do Afganistana, Sirije i Iraka.

“Pod Zavahirijevim vodstvom Al-Kaida je decentralizirana i vlast je najvećim dijelom u rukama pridruženih vođa”, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju think-tanka Protuekstremistički projekt (CEP).

Izvještaj ističe da je Zavahiri zaista odigrao veliku ulogu u reorganizaciji mnogobrojnih ektremističkih grupa pod okriljem Al-Kaide.

Neizvjesna sudbina novog čelnika

Pred kraj 2020. godine pojavili su se nepotvrđeni izvještaji da je Zavahiri umro od srčanih problema, što je posljednja u nizu višegodišnjih glasina da je on, zapravo, mrtav.

Kasnije se pojavio u videosnimci, u kojoj je kritizirao patnje muslimana Rohinja u Mijanmaru.

Ali, na videu se nije vidio tačan datum, a analitičari su već primijetili da je neobično dugovječan, budući da se pridružio ektremnim krugovima prije četiri desetljeća u Egiptu.

Nepoznanice u pogledu sastava vodstva Al-Kaide povećale su se u augustu prošle godine, nakon što je u Teheranu ubijen Abdulah Ahmed Abdulah, drugi čovjek mreže poznat po ratnom imenu Abu Mohamed al-Masri.

Ubili su ga navodno izraelski agenti.

SAD je Zavahirija uvrstio na popis najtraženijih terorista (Reuters)

Ako je Zavahiri još živ, to znači da Al-Kaidu vodi čovjek koji je najvjerovatnije slabog zdravlja i koji, uprkos tome što je jedan od arhitekata napada 11. septembra 2001. godine, nema mračnu privlačnost svog prethodnika.

SAD za Zavahirija nudi 25 miliona dolara nagrade i uvrstio ga je na popis najtraženijih terorista, ali analitičari kažu da on dužnosnike ne zabrinjava naročito i ne poduzimaju nikakve posebne ciljane napore da mu se uđe u trag.

Saif al-Adel nasljednik Ajmana al-Zavahirija

Izostanak interesa Washingtona mogao bi se objasniti slabljenjem važnosti Al-Kaide kao središnjice koja donosi odluke, što se poklopilo s jačanjem suparničke oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

ISIL, koji je na svom vrhuncu kontrolirao samoproglašeni “kalifat”, koji se protezao na dijelovima Iraka i Sirije, oduzeo je Al-Kaidi medijski prostor dominacijom na društvenim mrežama.

Umjesto da udruže snage, te su se dvije grupe sukobljavale na mnogobrojnim ratištima na Bliskom istoku i u Africi, a Al-Kaida se i dalje bori da ostane relevantna.

Kakva god bila Zavahirijeva sudbina, njegova era približava se kraju, a stručnjaci upiru prstom u očitog kandidata za njegovog mogućeg nasljednika, Egipćanina Saifa al-Adela.

Adel je bivši potporučnik egipatskih specijalnih snaga, koji se pridružio egipatskom Islamskom džihadu 1980-ih.

Uhapšen je, ali potom i pušten, a u Afganistanu se pridružio Al-Kaidi pod Zavahirijem.

‘Još je prerano pisati joj osmrtnicu’

“Adel je odigrao ključnu ulogu u izgradnji Al-Kaidinih operativnih sposobnosti i brzo se uzdigao u hijerarhiji”, navodi CEP.

On je i dalje jako tajanstven lik, o kojem se malo toga zna, a Mendelsohn kaže da nije jasno kakav ugled ima među mlađim borcima.

Colin Clarke, istraživački direktor američkog think tanka Soufan Center, ističe da je “važno razlikovati Al-Kaidu kao organizaciju i pokret koji je potaknula”.

“Po nekima, srce Al-Kaide koje su vodili Bin Laden i njegov zamjenik Zavahiri relikvija je prošlih vremena”, rekao je.

“Ali, u prošlosti se pokazala izvanredno žilavom. Još je prerano pisati joj osmrtnicu.”

Izvor: Agencije