Uposlenici od Googlea traže da podrži Palestince

U internom pismu uposlenici od izvršnog direktora Sundara Pichaija traže da javno osudi napade, kao i da istakne ‘direktno priznanje nanesene štete Palestinaca u nasilju izraelske vojske i bandi’.

Poziv je objavila grupacija Jevrejska dijaspora u tehnologiji (Jewish Diaspora in Tech) (AP)
Poziv je objavila grupacija Jevrejska dijaspora u tehnologiji (Jewish Diaspora in Tech) (AP)

Grupa jevrejskih uposlenika Googlea pozvala je ovu kompaniju da osudi djelovanje izraelske vojske i bombardiranje Pojasa Gaze te da podrži Palestince, navodi se u izvještaju koji prenosi Al Jazeera.

U internom pismu uposlenici od izvršnog direktora Sundara Pichaija traže da javno osudi napade, kao i da istakne “direktno priznanje nanesene štete Palestinaca u nasilju izraelske vojske i bandi“, prenosi portal The Verge.

Poziv je objavila grupacija Jevrejska dijaspora u tehnologiji (Jewish Diaspora in Tech), nova grupacija koja je nastala prošle godine, nakon što se odvojila od grupe uposlenika Googlea “Jewglers”, a koju terete da guši kritiziranje Izraela.

Stotine potpisnika

Pored javnog istupa, u pismu se traži od Googlea da “istakne glasove palestinskih uposlenika koji istupaju”; fond pomoći za Palestince “pogođene vojnim nasiljem“; “odbacivanje svih definicija antisemitizma gdje se kritiziranje Izraela i cionizma smatra antisemitizmom“; provjeru i prekid “ugovora s institucijama koje podržavaju izraelsko kršenje palestinskih prava“ poput izraelske vojske (IDF).

Kako The Verge prenosi, do utorka je pismo potpisalo 250 osoba.

Pripadnici ove grupe za portal su kazali kako su bili potaknuti da napišu ovo pismo nakon što grupa “Jewglers“ nije objavila saopćenje u kojem se osuđuje nasilje nad Palestincima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO