U Indiji 4.529 žrtava u jednom danu, najviše u svijetu od početka pandemije

Indija je potvrdila 267.334 novozaraženih u protekla 24 sata te je ukupan broj zaraženih dosegnuo 25,5 miliona.

Iako je Indija najveći svjetski proizvođač vakcina samo je tri posto stanovništva dosad potpuno vakcinisano u toj zemlji (EPA)
Iako je Indija najveći svjetski proizvođač vakcina samo je tri posto stanovništva dosad potpuno vakcinisano u toj zemlji (EPA)

Indija je potvrdila 4.529 žrtava COVID-a 19, što je najviši dnevni broj uopće u svijetu od izbijanja pandemije, pokazali su službeni podaci.

Južnoazijska država preuzela je taj crni rekord najviše žrtava u jednom danu od Sjedinjenih Američkih Država koje su 12. januara potvrdile 4.475 umrlih, prema podacima američke Univerzitetske bolnice Johns Hopkins, prenosi Hina.

Indija je potvrdila 267.334 novozaraženih u protekla 24 sata te je ukupan broj zaraženih dosegnuo 25,5 miliona, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Broj umrlih od posljedica COVID-a 19 od početka pandemije u Indiji iznosi 283.248.

Suočena s drugim smrtonosnim valom pandemije, Indija je imala najviši dnevni broj zaraženih 7. maja –  414.188.

Prekinut izvoz vakcina

Iako je postotak počeo od tada opadati, vlada je upozorila da je samo 1,8 posto od 1,3 milijarde stanovnika dosad zaraženo.

Nakon eksplonencijalnog rasta zaraženih u prenatrpanim bolnicama u gradovima i većim mjestima, infekcija brzo raste u ruralnim regijama gdje su zdravstvene službe manjkave i nedostaje testiranja.

Iako je Indija najveći svjetski proizvođač vakcina samo je tri posto stanovništva dosad potpuno vakcinisano u toj zemlji.

Suočena s najvećim porastom infekcija, Indija je prije mjesec dana prekinula izvoz vakcina, nakon što je donirala ili prodala više od 66 miliona doza. Zbog toga se Bangladeš, Nepal, Šri Lanka i veći dio Afrike muče s nalaženjem drugih izvora.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO