SAD će putem COVAX-a donirati znatnu količinu vakcina

Biden je prije dva dana kazao da se s novih 20 miliona, broj doza vakcina koje je obećala Bijela kuća popeo na 80 miliona.

SAD još uvijek nije isporučio niti jednu dozu (EPA)
SAD još uvijek nije isporučio niti jednu dozu (EPA)

SAD će putem COVAX-a, instrumenta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), siromašnijim zemljama donirati znatnu količinu vakcina protiv COVID-19, kazala je američka koordinatorica za covid Gayle Smith.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da će do kraja juna SAD poslati dodatnih 20 miliona doza vakcina protiv COVID-19 u treće zemlje, uz već ranije obećanih 60 miliona doza, no za sada nije isporučena niti jedna doza.

Radi se o vakcinama Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson koje je američki regulator odobrio po hitnom postupku, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Raspodjela vakcina će u znatnom dijelu ići putem COVAX-a, no još uvijek nismo donijeli konačne odluke”, kazala je Smith, dodajući da još nije odlučeno u koje će se zemlje slati doze vakcina.

Još uvijek nije poslata nijedna doza

Smith je rekla da SAD također planira povećati izdvajanje za COVAX , uz dvije milijarde dolara koje su već donirane programu WHO-a tokom proteklih mjeseci.

Biden je prije dva dana kazao da se s novih 20 miliona, broj doza vakcina koje je obećala Bijela kuća popeo na 80 miliona, što je “pet puta više od bilo koje druge zemlje”, uključujući Kinu i Rusiju.

Krajem aprila Washington je najavio slanje 60 miliona doza vakcina AstraZenece u druge zemlje, ali do dan danas nije poslana nijedna doza jer američke zdravstvene vlasti nisu dale zeleno svjetlo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO