Ruski parlament podržao zakon o prekidu sporazuma ‘Otvoreno nebo’

“Otvoreno nebo” je međunarodni sporazum iz 1992. godine koji omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica.

Pitanje "otvorenog neba" samo je jedno u  nizu u kojima dvije sile nisu suglasne (Arhiva)
Pitanje "otvorenog neba" samo je jedno u  nizu u kojima dvije sile nisu suglasne (Arhiva)

Donji dom parlamenta Rusije jednoglasno je u srijedu prihvatio odluku o službenom povlačenju Moskve iz sporazuma “Otvoreno nebo” u srijedu, izvijestila je novinska agencija Interfax o glasanju održanom nekoliko sati prije zakazanog prvog samita šefova diplomatija dviju zemalja, prenosi Hina.

“Otvoreno nebo” je međunarodni sporazum iz 1992. godine koji omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica i dopušta nenaoružane nadzorne letove nad zemljama članicama.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odlučio je povući Sjedinjene Države iz tog sporazuma u novembru prošle godine, što je bio jedan od njegovih posljednjih poteza dok je bio na vlasti.

Washington je optužio Rusiju da ga krši, što je Moskva demantirala još u januaru kada su rekli da će se i povući iz sporazuma.

Sastanak šefova diplomatije

U SAD-u je izlazak iz ovog sporazuma slijedio nakon što su 2018. godine izašli iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kao i sporazuma INF o raketama srednjeg dometa, otkazanog 2019. godine.

Glasanje u Dumi dogodilo se nekoliko sati prije prvog sastanka šefova diplomatija dviju zemalja, Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena na rubu ministarskog sastanka Arktičkog vijeća na Islandu koji bi trebao biti uvertira za samit  njihovih predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina u junu.

Prije glasanja je zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov rekao da da je Moskva “jasno naznačila Amerikancima da bi u slučaju konstruktivnog rješenja (…) Moskva mogla razmisliti o ostanku u sporazumu”, prenosi agencija AFP.

Pitanje “otvorenog neba” samo je jedno u  nizu u kojima dvije sile nisu suglasne, a prilika za poboljšanje odnosa mogao bi biti samit koji će se, najvjerojatnije održati u Švicarskoj.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO