Pelosi pozvala na američki diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Kini

‘Da šefovi država dolaze u Kinu dok je genocid u toku, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovno govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu’, rekla je Pelosi.

Ocijenila je i da će svjetski čelnici koji će prisustvovati na igrama izgubiti svoj moralni autoritet (Reuters)
Ocijenila je i da će svjetski čelnici koji će prisustvovati na igrama izgubiti svoj moralni autoritet (Reuters)

Predsjednica američkog Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, kritizirajući Kinu zbog kršenja ljudskih prava, prenosi Hina.

Ocijenila je i da će svjetski čelnici koji će prisustvovati na igrama izgubiti svoj moralni autoritet.

“Da šefovi država dolaze u Kinu dok je genocid u toku, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovno govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu”, rekla je Pelosi.

Nezavisno povjerenstvo Ujedinjenih naroda izvijestilo je 2018. o najmanje milijun Ujgura i drugih muslimana koji se nalaze u kampovima u kineskoj regiji Xinjiang.

Kritika ambasadora Kine u SAD-u

Peking ih opisuje kao centre za stručno osposobljavanje za suzbijanje ekstremizma i snažno odbacuje optužbe za zlostavljanje i genocid.

Glasnogovornik kineske ambasade Liu Pengyu izjavio je Reutersu da su američki pokušaji miješanja u kineske unutrašnje poslove oko Olimpijskih igara osuđeni na neuspjeh.

“Pitam se zbog čega neki američki političari misle da zapravo imaju takozvani moralni autoritet? Što se tiče pitanja ljudskih prava oni nisu u poziciji, ni historijski ni trenutno, da daju bezobzirnu kritiku protiv Kine”, rekao je Liu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO