EP: Evropsko-turski odnosi na historijski niskom nivou

Turska vlada se stalno i sve više odmiče od vrijednosti i standarda EU-a, poručuju europarlamentarci.

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel (desno) s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u sjedištu EU-a u Briselu u martu 2020. (Reuters)
Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel (desno) s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u sjedištu EU-a u Briselu u martu 2020. (Reuters)

Evropski parlament usvojio je izvještaj o Turskoj 2019. i 2020. u kojem ocjenjuje da su evropsko-turski odnosi na historijski niskom nivou te da se Turska sve više udaljava od principa vladavine prava.

“Izvještaj je vjerojatno do sada najžešći u kritici situacije u Turskoj”, kazao je izvjestitelj Nacho Sanchez Amor (S&D) za rezoluciju o izvještajma Evropske komisjie za Tursku 2019. i 2020. godinu, prenosi Hina

“On odražava sve što se nažalost dogodilo u zemlji u posljednje dvije godine, pogotovo na području ljudskih prava i vladavine prava”, dodao je.

“Jednostrane mjere na istočnom Sredozemlju te snažne i ponekad provokativne izjave protiv EU-a i njegovih država članica dovele su do historijsko niskog nivoa odnosa između EU-a i Turske”, stoji u rezoluciji Evropskog parlamenta usvojenoj s 450 glasova za, 64 protiv i 150 suzdržanih.

Odnos EU-a i Turske se toliko pogoršao da “obje strane moraju temeljito procijeniti trenutno stanje i okvir tih odnosa kako bi se ponovno uspostavio dijalog”, upozorava Parlament.

Turska vlada se “stalno i sve više odmiče od vrijednosti i standarda EU-a”, poručuju europarlamentarci.

Europarlamentarci su kritizirali centralizaciju moći u Turskoj, sve veće ovlasti predsjednika, narušavanje neovisnosti pravosuđa te zatvaranje aktivista za ljudska prava, novinara i općenito kritičara turskih vlasti, kao i tursko vanjskopolitičko djelovanje koje je sve više u koliziji s europskom vanjskom politikom.

Europarlamentarci: Turska nazaduje

Europarlamentarci i povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi zaključili su na plenarnoj sjednici održanoj u utorak da Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava i vladavine prava te da se stoga udaljava od Evropske unije.

Evropsko-turski odnosi “dosegli su najnižu tačku prošle godine”, rekao je Varhelyi u raspravi o izvještaju o napretku Turske.

“Vanjskopolitičko djelovanje Turske sve je više u koliziji s EU-om”, napomenuo je povjerenik Evropske komisije, prenosi Hina.

Varhely je, međutim, napomenuo i da je “posljednjih mjeseci” Ankara “deeskalirala” situaciju u vanjskopolitičkoj sferi. Primjerice, povukla je istraživačke brodove iz energentima bogatog Istočnog Mediterana, koji je predmet spora Ankare s Atenom i Nikozijom.

“Deeskalaciju u vanjskoj politici nisu pratile unutarnje reforme”, nastavio je Varhelyi, pojasnivši kako se situacija po pitanju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava pogoršala.

U tom je kontekstu spomenuo i napade vlasti na političke stranke i neovisne medije i neprimjenjivanje presudi Evropskog suda za ljudska prava.

“Turska bi trebala bolje definirati kakav odnos želi s EU-om i u skladu s tom se ponašati”, poručio je Varhelyi

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor (S&D) istaknuo je kako Evropska unija ima “težak odnos s Turskom”

“Autokratski pristup Turske pokazuje da režim nije spreman prihvatiti kritiku”, kazao je.

“Moramo učiniti sve kako bi restrukturirali naše odnose na učinkovit način jer naši sagovornici u Turskoj često ne rade ono što bi trebali raditi”, dodao je.

Portugalski ministra vanjskih poslova Augusto Santos Silva je, u ime Vijeća, također istakao da je “sve gora situacija u Turskoj što se tiče vladavine prava i fundamentalnih prava”.

Zajednički izazovi EU i Turske

Međutim, istakao je kako Evropska unija ne smije “zatvoriti vrata Turskoj” te da postoje zajednički izazovi EU-a i Turske, poput migracija, terorizma, javnog zdravlja itd.

Rumunski zastupnik Gheorghe-Vlad Nistor je, u ime kluba pučana (EPP), istakao da se turske vlasti “ne pridržavaju principa ljudskih prava ni vladavine prava” te da se “ne ponašaju korektno prema susjedima”, dok je socijaldemokrat Pedro Marquest (S&D) kazao da “trenutni Erdoganov put čini saradnju teškom”.

Zastupnica liberalnog kluba Obnovimo Europu Hilde Vautmans poručila je da Erdoganova Turska “nema mjesto u Evropi”, dok je Harald Vilimsky iz krajnje desnog kluba Identitet i demokracija (ID) postavio pitanje smislenosti razgovora s Erdoganom.

“Izvještaj bi se trebalo zvati o nazadovanju, a ne o napretku”, rekao je Vilimsky.

Sergey Lagodinsky iz Zelenih je, kao i drugi zastupnici, kritizirao turske vlasti, ali je dodao kako njegov klub zastupnika “ne slavi rastuću razliku” između EU-a i Turske.

“To ostavljamo desnici”, kazao je.

Giorgos Georgiu iz krajnje lijevog kluba GUE/NGL je kritizirao “retrogradne odluke” predsjednika Erdogana, a nešto blaži prema Turskoj bio je Witold Jan Waszczykowski, koji je govorio u ime kluba Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

“Mi s razlogom kritiziramo tursku unutarnju i vanjsku politiku”, kazao je poljski zastupnik, dodavši da je Evropskoj uniji ipak “potrebna turska pomoć na južnom krilu” zbog ilegalnih migracija te da se Turska “nalazi u teškoj geopolitičkoj situaciji”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO