Arapska liga optužuje Izrael za etničko čišćenje

Broj palestinskih žrtava raste, a diplomatski napori na postizanju primirja zasad ne daju rezultate.

Napadi na Gazu ušli su u deseti dan (AFP)
Napadi na Gazu ušli su u deseti dan (AFP)

Izraelski borbeni avioni u srijedu rano ujutro nastavili su napadati Gazu, sudeći prema lokalnim medijima, rušeći stambene zgrade.

Prema istim izvorima, ubijena su najmanje četiri Palestinca.

Novi napadi uslijedili su nekoliko sati nakon što su izraelske snage usmrtile četiri Palestinca i ranile mnoštvo drugih tokom protesta i historijskog generalnog štrajka na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu koji je zakazan iz solidarnosti prema Palestincima koje Izrael bombarduje u Gazi.

Najmanje 227 Palestinaca, među kojima 63 djece, ubijeno je otkako je nasilje počelo 10. maja, dok ih je oko 1.600 ranjeno.

S druge strane, poginulo je 12 ljudi u Izraelu, od kojih dvoje djece, a ranjeno ih je oko 300.

Uprkos tome što je nasilje ušlo u deseti dan, diplomatski napori da se uspostavi prekid vatre između Izraela i Hamasa, grupe koja vlada Gazom, primirje još nije na pomolu.

SAD nastavlja blokirati zajedničku izjavu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se tražio kraj naprijateljstava, s obrazloženjem da javna izjava ne bi doprinijela smanjenju napetosti.

No, Francuska tvrdi da, zajedno sa susjedima Izraela, Egiptom i Jordanom, radi na rezoluciji o prekidu vatre, dok Kina tvrdi da podržava francuski prijedlog.


(21:30)

Novinarske organizacije traže od UN-a ‘hitne mjere’ protiv Izraela

Španska federacija novinarskih organizacija (FAPE), krovna organizacija novinara u toj zemlji, zatražila je u srijedu od Vijeća sigurnosti UN-a da poduzme “hitne mjere” protiv Izraela zbog “namjernog i sistemskog” napada na novinare na području Palestine.

“Više od 30 novinara je napadnuto ili uhapšeno, a novinarima je isključen internet”, saopćio je FAPE, dodavši da je Međunarodna organizacija novinara već pisala izraelskim vlastima i glavnom sekretaru UN-a, prenijela je Hina.

U srijedu je u Pojasu Gaze ubijen novinar palestinskog radija Al Aksa prilikom bombardiranja njegove kuće.

Novinarka Ghalia Hamad tokom izvještavanja iz Pojasa Gaze [Ustupljeno Al Jazeeri]

Međunarodna organizacija novinara Reporteri bez granica (RSF) zatražila je pak od Međunarodnog krivičnog suda da se izjasni je li bombaški napad izraelske vojske na zgradu u Pojasu Gaze gdje su se nalazile redakcije medija bio ratni zločin.

“Izraelske zračne snage su prethodnih dana uništile zgrade s 23 lokalna i međunarodna medija. Od tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensoude zatražili smo da istraži te napade”, saopćio je španski ogranak Reportera bez granica kojeg vodi Alfonso Armada, bivši ratni izvjestitelj iz nekadašnje Jugoslavije toko  rata 90-ih godina.

U subotu je izraelska vojska srušila zgradu u kojoj su se nalazile redakcije američke novinske agencije Associated Press (AP) i katarske televizijske stanice Al Jazeera. Napad je opravdala navodnim postojanjem instalacija “vojnog informacijskog servisa” Hamasa, palestinskog pokreta koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

“Namjerno gađanje medija može biti ratni zločin”, izjavio je Christophe Deloire, glavni sekretar Reportera bez granica.

“Namjernim uništavanjem, izraelska vojska nanosi neprihvatljivu materijalnu štetu medijima, no što je još bitnije sprečava medijsko izvještavanje o sukobu koji direktno utječe na civile. Od tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda smo zatražili da kaže je li to ratni zločin”, dodao je.


(20:31)

Erdogan: Države koje govore o demokratiji nijemo posmatraju izraelsku tiraniju

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da u Palestini, pred očima svih, najsavremenijim teškim naoružanjem bivaju ubijeni na stotine nevinih ljudi, većinom djeca i žena.

„U Al-Qudsu, u Gazi nisu samo djeca ta koja umiru, tamo umire čovječanstvo i humanost”, rekao je Erdogan.

Kako je rekao, mnogi ipak samo nijemo posmatraju nasilje, zločine i tiraniju nad Palestincima i Gazom.

“Međunarodne organizacije i države koje govore o demokratiji, ljudskim pravima, pravdi, slobodi i sigurnosti, nijemo posmatraju ovu tiraniju”, rekao je turski predsjednik, prenijela je novinska agencija Anadolija.

Poručio je kako Turska ne može samo nijemo slušati krike nedužnih Palestinaca koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima.

“Ako danas prešutimo napade na Al-Quds, znamo da će sutra red doći i na druge naše svete gradove. Oni koji začepe uši pred kricima nedužnih zbog izraelske tiranije, zapravo pripremaju podlogu za vlastitu katastrofu”, rekao je Erdogan.


(19:30)

Demokrate traže obustavu prodaje oružja Izraelu

Grupa progresivnih zastupnika Predstavničkog doma američkog Kongresa iz redova Demokratske stranke, predvođena Alexandriom Ocasio-Cortez, predložila je rezoluciju kojom bi se blokirala prodaja oružja Izraelu vrijedna 735 miliona dolara.

Kako navode američki mediji, ova rezolucija je većinom simbolična jer je malo vjerovatno da će lideri demokrata, koji podržavaju prodaju, glasati za nju, a i rok za zakonodavce da iznude glasanje o blokadi završava se za nekoliko dana. No, dodaje se kako ovo ističe sve veću podjelu u Demokratskoj stranci kada je riječ o podršci Izraelu.

„Decenijama je SAD prodavao oružje Izraelu vrijedno milijarde dolara, bez da je ikada zahtijevao da Izraelci poštuju osnovna prava Palestinaca. Takvim djelovanjem smo direktno pridonosili ubijanju, raseljavaju i razbaštinjavanju miliona osoba. U vrijeme kada mnogi, uključujući predsjednika Bidena, podržavaju prekid vatre, ne bi trebali oružje za ‘direktne napade’ premijeru Netanyahuu kako bi se ovo nasilje nastavilo“, navodi se u saopćenju Ocasio-Cortez.

Uz nju, napore da se ova rezoljucija izglada predvode Mark Pocan, Rashida Tlaib, Cori Bush, Betty McCollum, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Pramila Jayapal i Andre Carson.

(EPA)

(19:00)

Dujjaric: Želimo da odmah prestanu borbe

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric, na upit da prokomentira poruku američkog predsjednika Joea Bidena izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, te njegov odgovor, rekao je da nema kometara o njihovim istupima, ali i istakao kako je UN-ov stav veoma jasan i koncizan kada je riječ o izraelsko-palestinskom sukobu.

„Ono što mogu reći je da mi želimo da borbe prestanu čim prije. Želimo odmah vidjeti da su borbe prestale. Mora se prestati sa zračnim udarima, sa raketiranjem, sa ispaljivanjem granata sa jedne na drugu stranu“, istakao je Dujjaric i dodao:

„Civilima treba omogućiti da žive u miru, moramo dostaviti humanitarnu pomoć Gazi. Sa naše strane, naš specijalni koordinator Tor Wennesland je aktivno uključen sa svim stranama na terenu kako bi se što prije došlo do ovakvog kraja stanja.“


(18:30)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas da je „odlučan nastaviti operaciju dok se ne postigne njen cilj“ uprkos pozivu predsjednika SAD-a Joea Bidena na deeskalaciju neprijateljstava u Pojasu Gaze „u kojima je poginulo više 200 ljudi“.

U saopćenju Netanyahuovog kabineta je navedeno kako on „jako poštuje podršku američkog predsjednika“, ali je najavio da će „Izrael nastaviti ići naprijed da vrati mir i sigurnost vama, građanima Izraela“, prenosi AP.

Biden je prethodno rekao da očekuje „značajnu deeskalaciju do kraja dana na putu do prekida vatre“, kako je saopćila Bijela kuća, u telefonskom razgovoru sa Netanyahuom poslije deset dana žestokih sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi.

(EPA)

(18:00)

Raste broj žrtava u Gazi

Crni bilans poginulih od neprekidnih zračnih udara Izraela na palestinsku teritoriju Pojas Gaze povećao se na 227, objavilo je Ministarstvo zdravstva iz ove enklave koja je pod opsadom Izraela.

Dodaje se kako je među ubijenima 64 djece i 38 žena.

Ministarstvo navodi kako je ranjeno 1.620 osoba.

(EPA)

(17:22)

Biden pozvao na deeskalaciju u novom razgovoru s Netanyahuom

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odmah deeskalira napetosti u sukobu s Gazom prema prekidu vatre, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće.

Četvrti telefonski razgovor dvojice čelnika u sedam dana uslijedio je nakon što je Netanyahu izjavio da ne može odrediti vremenski okvir za završetak sukoba koji traje više od sedam dana, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Biden je suočen sa sve većim pritiskom, čak i od kolega demokrata, da preuzme aktivniju i više javnu ulogu u nastojanjima da se dogovori prekid vatre.

“Dvojica čelnika vodila su detaljan razgovor o događajima u Gazi, izraelskom napretku u slabljenju Hamasa i drugih terorističkih elemenata i tekućim diplomatskim nastojanjima regionalnih vlada i Sjedinjenih Američkih Država”, kazala je glasnogovornica Karine Jean-Pierre novinarima.

“Predsjednik je premijeru kazao da danas očekuje značajnu deeskalaciju u smjeru prekida vatre”, dodala je.

Razgovor se dogodio prije nego što je Biden napustio Washington i otputovao u Connecticut.


(16:55)

Libanske rakete i izraelski odgovor

Izrael je danas otvorio artiljerijsku vatru na ciljeve u Libanu nakon što su na Izrael lansirane četiri rakete sa libanske teritorije, saopćila je izraelska vojska.

Izraelska raketna odbrana presrela je jednu od raketa, a ostale su najvjerovatnije pale na otvorene površine, navela je vojska, prenosi Reuters na koga se poziva Tanjug.

Zbog ispaljivanja raketa čule su se sirene za zračni napad u sjevernom izraelskom gradu Haifi i područjima na istoku Izraela.

Sigurnosni izvori u Libanu potvrdili su da su lansirane četiri rakete prema Izraelu iz sela Sedikine, u regiji libanskog južnog primorskog grada Tira.

Nije bilo odmah jasno ko je ispalio rakete i nema izvještaja o pričinjenoj šteti ni na jednoj strani.

Ovo je treći raketni incident iz Libana od početka neprijateljstva između Izraela i Palestinaca u Gazi koji su počeli 10. maja.

(EPA)

(15:50)

Arapska liga optužuje Izrael za etničko čišćenje

Parlament Arapske Lige danas je imao vanrednu sjednicu u Kairu kako bi izrazili solidarnost sa Palestincima i osudili izraelske udare na Pojas Gaze.

Generalni sekretar Lige Ahmed Aboul Gheit je kazao: „Istina postaje kristalno jasna, sa svom svojom ružnoćom i užasom: suočavamo se sa koloniziranim narodom koji živi u državi aparthejda i okupacijskom Vladom koja sistematski provodi etničko čišćenje“.

I drugi su kritizirali Izrael, pa je predsjednik arapskog Parlamenta Adel Al-Asoumi optužio Izrael za „ratne zločine i obimne zločine protiv čovječnosti“.


(15:30)

Abbas optužuje Izrael za ratne zločine

Palestinski predsednik Mahmoud Abbas ocijenio je danas da Izrael provodi „organizirani terorizam i rat“ u Gazi što je kažnjivo po međunarodnom pravu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

On je u govoru koji je prenosila televizija, najavio da Palestinci „neće oklevati da pred međunarodnim sudovima gone one koji čine te zločine“. Abbas je na čelu međunarodno priznate Palestinske uprave koju je Hamas protjerao iz Gaze 2007. godine.

Početom ove godine Međunarodni krivični sud je pokrenuo istragu mogućih ratnih zločina koji su počinili Izrael i palestinski borci tokom prethodnog rata u Gazi 2014. godine.

Dok palestinski lider optužuje Izrael za „brutalne napade na civile i namjerno bombardiranje kuća”, Izrael međutim tvrdi da gađa samo uporišta oružanih grupa i izbjegava civile koje i upozorava pred neke svoje napade.


(14:43)

Sirene su se oglasile u južnom izraelskom gradu Ashdodu i Ashkelonu, kao i u centralnom gradu Rehvotu, zbog raketa koje su lansirane iz Gaze, izvijestili su izraelski mediji.

Najmanje 333 osobe u Izraelu primile su ljekarsku pomoć od početka sukoba 10. maja, napisala je izraelska hitna pomoć na društvenim mrežama.


(13:13)

Netanyahu ne isključuje daljnju eskalaciju

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael provodi akciju “snažnog odvraćanja” protiv Hamasa u Gazi, ali ne isključuje daljnju eskalaciju situacije.

Na sastanku sa inostranim ambasadorima, on je rekao da „ih možeš pokoriti, što je uvijek otvorena mogućnost, ili odvratiti“.

Netanyahu je kazao da se Izrael nada da će „brzo“ vratiti mir i da čini sve da izbjegne civilne žrtve.


13:00

Napadnuta palestinska novinarka

Palestinska fotoreporterka Latifeh Abdellatif zabilježila je trenutak kada su je izraelski okupacijski vojnici pretukli i skinuli maramu s glave. Vojnici su udarali i mladiće koji su pokušali odbraniti djevojku i udaljiti vojnike od nje.

Pročitajte više ovdje.


(12:16)

Izvor: Izrael procjenjuje postoje li uslovi za prekid vatre

Izrael procjenjuje postoje li uslovi za prekid napada na naoružane palestinske grupe u Gazi, ali je spreman za „više dana“ napada ukoliko to bude potrebno, rekao je za agenciju AFP izraelski vojni izvor.

„Procjenjujemo kada je pravi trenutak za prekid vatre“, rekao je izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Dodao je da Izrael procjenjuje da li je njegov cilj smanjenja mogućnosti Hamasa postignut i „da li je Hamas shvatio poruku“ da se njegovi raketni napadi na Izrael ne smiju ponoviti.


(11:20)

Broj uhapšenih popeo se na 58

Broj demonstranata koje je izraelska policija uhapsila na okupiranoj Zapadnoj obali povećan je na 58, saopštio je Pravni centar Adalah.

(Al Jazeera)

Širom okupirane Zapadne obale i u okupiranom Istočnom Jerusalemu Palestinci su demonstrirali u znak podrške stanovnicima Gaze.


(10:42)

Lokalni mediji: Poginule četiri osobe

U izraelskim napadima na Gazu poginule su najmanje četiri osobe, a uništeno je sedam kuća, centar za mlade u južnom gradu Khan Younisu i dobrotvorni centar u Rafahu, javljaju lokalni mediji.

U zapadnom gradu Radwanu poginula su četiri Palestinca, među kojima i jedan novinar, kao i tročlana porodica u Gazi.

Članovi porodice Al-Astal, čija je  kuća srušena, kažu da je pet minuta prije zračnog napada objekat pogođen projektilom upozorenja, što im je omogućilo da pobjegnu na vrijeme.


(9:57)

Oštećeno 50 škola u Gazi

Pedeset škola u Gazi oštećeno je u izraelskim napadima tokom prošle sedmice, prema podacima organizacije Save the Children, što će utjecati na 41.897 djece.

U raketnim napadima iz Gaze, oštećene su tri škole u Izraelu, tvrdi UNICEF.


(8:59)

Na okupiranoj Zapadnoj obali uhapšen 21 Palestinac

Izraelska policija je uhapsila 21 Palestinca u nekoliko gradova okupirane Zapadne obale, tvrdi agencija Wafa.

(Reuters)

Po troje je uhapšeno u Hebronu, Nablusu i Jeninu, a četiri u Bethlehemu, javljaju lokalni mediji.


(8:31)

Na Gazu za 25 minuta bačene 122 bombe

Izraelska vojska je u utorak na Gazu bacila 122 bombe u periodu od 25 minuta, izvijestio je Times of Israel.

U napadu, koji je počeo u 22 sata po lokalnom vremenu, ciljani su podzemni tuneli Hamasa, tvrdi web stranica, citirajući glasnogovornika vojske Hidaija Zilbermana.


(6:69)

Novinar ubijen u Gazi

I četvrti Palestinac ubijen je u zračnim udarima Izraela na Pojas Gaze, javili su lokalni mediji.

Prema novinskim agencijama Wafa i Shehab, poginuo je Yusef Abu Hussein, novinar radio stanice Al-Aqsa Voice.


(5:23)

Troje poginulo u novim udarima

Izrael uoči svitanja nastavlja bombardovati Pojas Gaze, tvrde lokalni mediji.

Pogođena je stambena zgrada u centru Gaze, a ubijena su najmanje tri Palestinca.

Agencija Wafa dodaje da su još tri osobe ranjene u napadu.

Naoružane palestinske grupe nastavile su raketne napade na Izrael.

Fotograf AFP-a izvijestio je da je izraelska protuzračna odbrana jutros presretala projektile iz Gaze.

(EPA)

(5:04)

Guterres poziva na finansiranje humanitarnih operacija

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, pozvao je međunarodnu zajednicu da se osiguraju adekvatno finansiranje humanitarnih operacija te organizacije u Gazi.

„Gledamo intenzivnu ljudsku patnju i štetu nanijetu kućama i važnoj infrastrukturi u Gazi“; napisao je u tvitu.

Ranije, zvaničnik UN-a za humanitarna pitanja Mark Lowlock pozvao je Izrael da osigura „nesmetan humanitarni pristup“ Gazi.


(4:27)

Propalestinska okupljanja u američkim gradovima

Stotine demonstranata okupilo se na ulici u kojoj se nalazi izraelski konzulat u američkom gradu New Yorku, osuđujući izraelsko bombardovanje Gaze.

Okupljanja podrške Palestini organizovana su i u Bostonu i Los Angelesu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO