Indija odgađa isporuke vakcina protiv COVID-a do kraja godine

Indijski institut za serume je saopćio da nastavlja povećanje proizvodnje i da za prioritet stavlja Indiju.

Indijski institut za serume do sada je isporučio više od 200 miliona doza vakcina protiv COVID-19 (EPA)

Indijski institut za serume (SII) saopćio je da će vakcine protiv COVID-19 početi da isporučuje za UN program Covax i druge zemlje do kraja godine, što je odgađanje koje će u velikoj mjeri usporiti svjetske napore za imunizaciju ljudi protiv COVID-19.

Indijska kompanija, najveći proizvođač vakcina na svijetu i glavni snabdijevač COVID-19 vakcina za UN-ov Covax mehanizam, u martu je saopćila da odgađa sav izvoz vakcina protiv COVID-19 da bi se suočila sa eksplozijom slučajeva zaraze u Indiji, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Tada su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Gavi, jedan od partnera u programu Covax, saopćili da se nadaju da će isporuke vakcina protiv COVID-19 iz Indije biti nastavljene do juna i da će prekid pogoditi oko 90 miliona doza vakcina.

Isporučili više od 200 miliona doza

“SII je isporučio više od 200 miliona doza”, saopćio je indijski institut na svom Twitter profilu.

Kompanija je navela da je posljednjih nekoliko dana bila u “intenzivnim pregovorima” sa indijskom vladom oko mogućeg izvoza vakcina.

Institut je naveo da nastavlja da povećava proizvodnju i da za prioritet stavlja Indiju te da se nadaju da će “početi isporuke za Covax i za druge zemlje do kraja godine”.

U aprilu je čak 60 zemalja moralo da zaustavi svoje planove imunizacije zbog odgađanja isporuka vakcina preko Covaxa, što znači da većina nije imala drugi izvor vakcina protiv COVID-19.

Izvor: Agencije