EU diplomate: Napredak u nuklearnim pregovorima s Iranom

Prisustvo Međunarodne agencije za atomsku energiju je od suštinskog značaja u naporima da se obnovi Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, kažu diplomate.

Sporazum iz 2015. godine predvidio je ekonomske podsticaje za Iran (EPA)
Sporazum iz 2015. godine predvidio je ekonomske podsticaje za Iran (EPA)

Britanske, francuske i njemačke diplomate su potvrdile u srijedu da je postignut vidljiv napredak u nuklearnim pregovorima s Iranom, uz upozorenje da konačni uspjeh zavisi od niza osjetljivih pitanja koja još uvijek nisu riješena.

Evropske diplomate ukazale su da je od ključnog značaja da Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pronađu način da se osigura kontinuirani nadzor agencije Ujedinjenih naroda nad iranskim nuklearnim aktivnostima, imajući u vidu da tehnički dogovor uskoro ističe, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Prisustvo IAEA je, naravno, od suštinskog značaja u naporima da se obnovi Zajednički sveobuhvatni akcioni plan”, predočavaju diplomate iz tri evropske države.

Kršenje ograničenja iz sporazuma

Sporazum iz 2015. godine predvidio je ekonomske podsticaje za Iran kako bi ta zemlja zauzvrat ograničila svoj nuklearni program.

Međutim, nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump ponovo uveo oštre sankcije Iranu, ekonomija te zemlje se našla pod velikim pritiskom, a Teheran je odgovorio postepenim kršenjem sve većeg broja ograničenja iz sporazuma.

Krajnji cilj sporazuma je sprečavanje Irana da razvije atomsku bombu, dok Teheran insistira da mu to nije namjera.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Prošlo je pet godina od potpisivanja iranskog nuklearnog sporazuma u Beču. Njegova budućnost je neizvjesna nakon što se američki predsjednik Trump 2018. odlučio povući. Od tog razdoblja između Washingtona, Teherana i ostalih zemalja potpisnica napetosti je sve više.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO