Studija: 96 posto Britanaca razvilo antitijela nakon prve doze vakcine

Koaautori studije kažu da njihovi nalazi ukazuju na to da bi se svi morali vakcinisati objema dozama vakcine kako bi se smatrali ‘sigurnim’.

Kampanja vakcinisanja u Velikoj Britaniji počela je 8. decembra 2020. (EPA)
Kampanja vakcinisanja u Velikoj Britaniji počela je 8. decembra 2020. (EPA)

Kod više od 90 posto Britanaca razvila su se antitijela na korona virus nakon što su primili prvu dozu AstraZenecine ili Pfizerove vakcine, a u gotovo 100 posto vakcinisanih razvila su se nakon druge doze, pokazalo je istraživanje provedeno na 8517 osoba u Engleskoj i Walesu.

Istraživanje naučnika s londonskog UCL-a (University College London) pokazalo je da su se kod 96,42 vakcinisanih antitijela razvila 28 do 34 dana nakon prve doze, a postotak se povećao na 99,08 posto u roku od sedam do 14 dana od druge doze, prenosi Hina pisanje Guardiana.

“Obje su vakcine bile jednako dobre u poticanju razvoja antitijela potrebnih za suzbijanje COVID-19. Ovo je jedno od prvih istraživanja vakcina protiv COVID-a u stvarnom svijetu u Velikoj Britaniji i to je sjajna vijest”, rekla je dr. Maddie Shrotri, glavna autorica studije, dodavši da vakcine djeluju iznimno učinkovito, naročito ako imamo u vidu brzinu kojom su razvijena.

“Ovo je veliki naučni podvig u borbi s najtežom pandemijom u zadnjih stotinu godina”, kazala je.

Ujednačen nivo antitijela

Rezultati studije temelje se na analizi 13.232 uzoraka antitijela uzetih iz krvi 8517 odraslih sudionika istraživanja. Važno je istaknuti da nijedan od njih imao antitijela prije primanja prve doze vakcina, a svi potencijalni sudionici studije s antitijelima bili su iz nje isključeni.

Prosječna dob sudionika studije iznosila je 65 godina, jer je istraživanje provedeno među starijom populacijom koja je u Velikoj Britaniji prva vakcinisana. Kampanja vakcinisanja u Velikoj Britaniji počela je 8. decembra 2020. godine.

Istraživanje je pokazalo da nivo antitijela u početku raste brže u ljudi koji su primili Pfizerovu vakcinu u odnosu na onu grupu koja je vakcinisana Oxford/AstraZenecinom vakcinom, no nakon četiri sedmice i jedni i drugi su postigli gotovo isti nivo antitijela.

Naučnici su ustanovili i da je, nakon prve doze vakcine nivo antitijela bio nešto niži u starijoj dobnoj grupi, no nakon primanja druge doze je u svim dobnim grupama postignut ujednačen nivo antitijela.

Važnost druge doze vakcine

Također je primijećeno da je nivo antitijela bio niži kod osoba oboljelih od malignih bolesti poput raka, onih koji su bolovali od dijabetesa i srčanih bolesti. No ta je razlika nestala nakon što su svi sudionici istraživanja dobili i drugu dozu vakcine, pokazalo je istraživanje.

“Podaci UCL Virus Watcha upućuju na to da je razvoj antitijela kod starijih osoba i onih koji od ranije boluju od određenih bolesti nešto slabiji nakon prve doze vakcine, no da je iznimno snažan nakon druge doze”, rekao je prof. Rob Aldridge, voditelj studije UCL Virus Watcha. “To je pravovremeni podsjetnik na važnost druge doze vakcine, a istovremeno je i ohrabrujući podatak jer – vakcine su naš izlaz iz ove pandemije.”

Koautori studije, koja je prošla stručnu recenziju prije nego što je objavljena u medicinskim časopisima, rekli su da njihovi nalazi ukazuju na to da bi se svi morali vakcinisati objema dozama vakcine kako bi se smatrali “sigurnim”, naročito kada su posrijedi starije osobe i osobe s postojećim zdravstvenim tegobama.

Dosad je dvije doze vakcine primilo više od 20 miliona Britanaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO