Rusija izbacuje saveznike Navaljnog iz parlamentarne utrke

Zakon, koji je donji dom odobrio u prvom čitanju, dolazi u vrijeme dok sud odlučuje o tome hoće li se Navaljnijeva antikorupcijska fondacija i regionalni aktivisti proglasiti ekstremističkim.

Advokati odgovaraju na novinarska pitanja u blizini suda u Moskvi (EPA)

Ruski parlament odobrio je u četvrtak zakon po kojem članovi “ekstremističkih” organizacija ne mogu biti zastupnici u parlamentu, potez za koji saveznici zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog kažu da mu je cilj spriječiti ih da se takmiče na parlamentarnim izborima u septembru.

Zakon, koji je donji dom odobrio u prvom čitanju, dolazi u vrijeme dok sud odlučuje o tome hoće li se Navaljnijeva antikorupcijska fondacija i regionalni aktivisti proglasiti ekstremističkim, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Njime se predlaže da se članovima ili čelnicima grupa koje se proglase ekstremističkim zabrani kandidiranje na izborima za donji dom Dume u razdoblju od jedne do pet godina.

‘Otežavanje kampanje aktivistima’

Prođe li u nastavku procedure, zakon će zasigurno otežati kampanju aktivista poput Ljubol Sobolove, koja je u kućnom pritvoru jer je sudjelovala u protestima podrške Navaljnom.

Sobol je na Twitteru ocijenila da se radi o “protuustavnom” pokušaju da je se izbaci iz izborne utrke u septembru.

Da bi zakon stupio na snagu, treba proći još dva čitanja u donjem domu, mora ga usvojiti gornji dom i potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: Agencije