Oko 3.000 Marokanaca ilegalno ušlo u špansku enklavu Ceutu

Marokanci su stigli plivajući, a među njima je bilo i 1.000 maloljetnika, kazao je glasnogovornik izaslanstva španske vlade u Ceuti.

Španski mediji tumače masovni prelazak migranata u Ceutu kao znak da je Maroko nezadovoljan odnosom Španije prema Brahimu Ghaliju (EPA)
Španski mediji tumače masovni prelazak migranata u Ceutu kao znak da je Maroko nezadovoljan odnosom Španije prema Brahimu Ghaliju (EPA)

Oko 3.000 Marokanaca ilegalno je u ponedjeljak ušlo u špasku enklavu Ceutu, kazao je glasnogovornik izaslanstva španske vlade u Ceuti, u trenutku rastućih diplomatskih tenzija između dvije zemlje.

Marokanci su stigli plivajući, a među njima je bilo i 1.000 maloljetnika, kazao je glasnogovornik.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u priopćenju da će pojačati prisutnost sigurnosnih snaga u tom području te je navelo kako su se obje zemlje nedavno složile oko toga da će Španija vratiti u Maroko sve one koji pokušaju ilegalno ući u Ceutu morskim putem.

Posljedice po bilateralne odnose

Španski mediji tumače masovni prelazak migranata u Ceutu kao znak da je Maroko nezadovoljan odnosom Španije prema Brahimu Ghaliju, čelniku Fronte Polisario, grupe koja se već desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare.

Ghali je hospitaliziran u Španiji, kazao je za Reuters španski diplomatski izvor.

O tome nema zasad nikakve potvrde službene Špaije, no marokansko ministartsvo vanjskih poslova izdalo je u aprilu priopćenje u kojem je oštrim riječim osudilo navodnu špansku odluku da Ghalija primi pod lažnim identitetom, a da o tome nije obavijestila Maroko. Ministarstvo je navelo da će takva španska odluka imati posljedice po njihove bilateralne odnose.

Izvor: Agencije

Povezane

Marokanska agencija za statistiku i planiranje poručila je da su životni uslovi Marokanaca znatno pogoršani u posljednja tri mjeseca te da je kriza uzrokovana korona virusom negativno utjecala na mogućnost zapošljavanja. Međutim, drugi izvještaji ukazuju na to da su brze mjere koje je preduzela vlada uspjele da očuvaju zdravstvene i obrazovne sisteme, iako nije posvetila […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO