Oko 3.000 Marokanaca ilegalno ušlo u špansku enklavu Ceutu

Marokanci su stigli plivajući, a među njima je bilo i 1.000 maloljetnika, kazao je glasnogovornik izaslanstva španske vlade u Ceuti.

Španski mediji tumače masovni prelazak migranata u Ceutu kao znak da je Maroko nezadovoljan odnosom Španije prema Brahimu Ghaliju (EPA)

Oko 3.000 Marokanaca ilegalno je u ponedjeljak ušlo u špasku enklavu Ceutu, kazao je glasnogovornik izaslanstva španske vlade u Ceuti, u trenutku rastućih diplomatskih tenzija između dvije zemlje.

Marokanci su stigli plivajući, a među njima je bilo i 1.000 maloljetnika, kazao je glasnogovornik.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u priopćenju da će pojačati prisutnost sigurnosnih snaga u tom području te je navelo kako su se obje zemlje nedavno složile oko toga da će Španija vratiti u Maroko sve one koji pokušaju ilegalno ući u Ceutu morskim putem.

Posljedice po bilateralne odnose

Španski mediji tumače masovni prelazak migranata u Ceutu kao znak da je Maroko nezadovoljan odnosom Španije prema Brahimu Ghaliju, čelniku Fronte Polisario, grupe koja se već desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare.

Ghali je hospitaliziran u Španiji, kazao je za Reuters španski diplomatski izvor.

O tome nema zasad nikakve potvrde službene Špaije, no marokansko ministartsvo vanjskih poslova izdalo je u aprilu priopćenje u kojem je oštrim riječim osudilo navodnu špansku odluku da Ghalija primi pod lažnim identitetom, a da o tome nije obavijestila Maroko. Ministarstvo je navelo da će takva španska odluka imati posljedice po njihove bilateralne odnose.

Izvor: Agencije