Norveško vijeće za izbjeglice: U Gazi ubijena djeca koja su primala našu pomoć

Vijeće navodi da su sva djeca, stara između 5 i 15 godina, ubijena u svojim domovima, zajedno s drugom rodbinom.

NRC sarađuje sa 118 škola u Pojasu Gaze, a broj učenika koje pomaže doseže brojku od 75.000 (Reuters)

Norveško vijeće za izbjeglice potvrdilo je danas da je 11 od preko 60 djece ubijene u izraelskim zračnim napadima u Gazi tokom prošle sedmice sudjelovalo u njegovom psiho-socijalnom programu usmjeren na pomoć u rješavanju trauma.

Kako je izvijestio Al Jazeerin reporter Ivica Puljić, Vijeće navodi da su sva djeca, stara između pet i 15 godina, ubijena u svojim domovima u gusto naseljenim područjima, zajedno s drugom rodbinom koja je također ubijena ili ranjena.

“Razočarani smo spoznajom da je jedanaestoro djece koje smo pomagali bombardirano dok su bili kod kuće i mislili da su na sigurnom”, rekao je glavni sekretar NRC-a Jan Egeland. “Oni su sada otišli, ubijeni su sa svojim porodicama, pokopani sa svojim snovima i noćnim morama koje su ih proganjale. Pozivamo Izrael da zaustavi ovo ludilo: djeca moraju biti zaštićena. Njihovi domovi ne smiju biti mete. Škole ne smiju biti mete. Poštedite ovu djecu i njihove porodice. Prestanite ih bombardirati odmah”.

Ukinite opsadu Gaze

NRC surađuje sa 118 škola u Pojasu Gaze, a broj učenika koje pomaže doseže brojku od 75.000.

“Apeliramo na sve strane da hitno prekinu nasilje kako bismo mogli doći do onih kojima je potrebna pomoć”, rekao je Egeland.

“Ali, istina je da ne može biti mira i dogovora sve dok postoje sistemske nepravde. Opsadu Gaze treba ukinuti i okupaciju Palestinaca prekinuti ako želimo izbjeći traume i smrti djece, i nove cikluse razaranja svakih nekoliko godina”.

Izvor: Al Jazeera i agencije