Johnson&Johnson za polovinu smanjio isporuke Evropskoj uniji

Sredinom tromjesečja isporučio je manje od pet miliona doza, što je ispod 10 posto predviđene količine.

Prema ugovoru sa EU, Johnson&Johnson se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza svoje jednokratne vakcine u drugom kvartalu (EPA)
Prema ugovoru sa EU, Johnson&Johnson se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza svoje jednokratne vakcine u drugom kvartalu (EPA)

Kompanija Johnson&Johnson ove sedmice upola je smanjila očekivane isporuke vakcina protiv korone Evropskoj uniji, javlja Reuters pozivajući se na diplomatske izvore i povezujući to s problemima sa snabdjevanjem sa kojima se kompanija suočila otkako je u aprilu započela isporuku doza evropskom bloku, prenosi agencija Tanjug.

Prema ugovoru sa EU, Johnson&Johnson se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza svoje jednokratne vakcine u drugom kvartalu. Međutim, sredinom tromjesečja isporučio je manje od pet miliona doza, što je ispod 10 posto predviđene količine.

Pored ovih početnih kašnjenja, proizvođač lijekova „smanjuje isporuke ove sedmice za pola“, kako je rekao jedan zvaničnik EU koji je učestvovao u razgovorima sa proizvođačima vakcina, navodeći da nije jasno koliko će doza biti isporučeno slijedeće sedmice, ni koliko doza se očekuje ove sedmice.

Johnson&Johnson se suočio sa proizvodnim problemima u Sjedinjenim Američkim Državama. Zvaničnik EU-a rekao je kako su doze namijenjene Evropskoj uniji proizvedene u SAD-u i u tvornici u Leidenu u Holandiji.

Krvni ugrušci

Kompanija je prvobitno planirala da počne isporučivati doze u EU-u od 1. aprila, ali je odgodila početak isporuke do sredine aprila zbog proizvodnih problema.

Isporuke su tada prekinute, taman kada su počele zbog sigurnosnih razloga, nakon što je u SAD-u privremeno zaustavljena upotreba vakcine radi procjene moguće povezanosti sa rijetkim, ali ozbiljnim krvnim ugrušcima. Isporuke su nastavljene u Evropi otprilike sedmicu dana kasnije.

Od ponedjeljka je kompanija isporučila 2,6 miliona doza evropskim zemljama, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Evropska komisija, koja ima ažurnije informacije o isporukama, potvrdila je da je u zalihama za sada ispod pet miliona doza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO