Ponovo SAD blokirao saopćenje Vijeća sigurnosti UN-a

Izraelska vojska (IDF) izvršila je 120 napada na Pojas Gaze u prethodna 24 sata, u čemu su koristili i 10 raketnih bacača.

Eskalacija između Izraela i Hamasa u drugoj je sedmici i ne pokazuje znake popuštanja (AP)
Eskalacija između Izraela i Hamasa u drugoj je sedmici i ne pokazuje znake popuštanja (AP)

Izrael je u utorak nastavio bombardovati Pojas Gaze, dok su palestinske grupe ispaljivale rakete prema izraelskim gradovima, a diplomatski napori za postizanjem prekida vatre intenzivirali.

Izraelska vojska objavila je da je granatirala i Liban, u odgovoru na neuspješno lansiranje šest raketa  s juga te zemlje.

U Washingtonu, američki predsjednik Joe Biden obavio je treći telefonski razgovor sa izralskim premijerom Benjaminom Netanyahuom od početka krize, te mu rekao da podržava prekid vatre.

No, Biden je ipak ostao odmjeren u zahtjevu da se prekine nasilje u kojem je do sada poginulo preko 200 ljudi.

Bijela kuća tvrdi da je „Biden ohrabrio Izrael da načini sav potreban napor da osigura zaštitu nedužnih civila“, te da su dva lidera „razgovarala o napretku u izraelskim vojnim operacijama protiv Hamasa i ostalih terorističkih grupa iz Gaze“.

Eskalacija između Izraela i Hamasa, koji vlada Gazom, u drugoj je sedmici i ne pokazuje znake popuštanja.

Najmanje 212 Palestinaca, među kojima 61 dijete, ubijeno je u Gazi od početka nasilja. Povrijeđeno ih je 1.500.

Izrael je potvrdio deset žrtava, među kojima je dvoje djece.


22:30

Treće odbačeno saopćenje

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je danas četvrti hitan sastanak o izraelsko-palestinskom sukobu u roku od osam dana na kome nije izdato zajedničko saopćenje, dok Sjedinjene Američke Države i dalje vjeruju kako to ne bi doprinijelo smirivanju sukoba, rekle su diplomate, prenosi agencija Beta.

Od 10. maja kada su počeli sukobi u Pojasu Gaze, SAD je odbacio već tri nacrta saopćenja u kojima se poziva na okončanje nasilja, a pripremila su ih Kina, Tunis i Norveška.

„Naš cilj je bio i bit će i dalje intenzivno diplomatsko angažovanje da se okonča ovo nasilje“, rekla je ambasadorica SAD-a, odbacivši kritike drugih zemalja članica Vijeća zbog američke blokade i činjenice da tijelo zaduženo za svjetski mir ne poduzima akciju.


(20:45)

Palestinac ubijen na Zapadnoj obali

Jedan Palestinac je ubijen, a veći broj ih je ranjen u paljbi izraelskih snaga tokom sukoba na vojnoj kontrolnoj tačci Beit El nedaleko od Ramallaha u okupiranoj Zapadnoj obali.

Muhammed Ishaq Hamid (25) je bio teško ranjen tokom sukoba, da bi po dolasku u bolnicu u Ramallahu bio proglašen mrtvim.

Dva izraelska vojnika su, kako se navodi, ranjena vatrenim oružjem.

(EPA)

(20:00)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozvao je danas na hitan prekid nasilja i obustavu vatre između Izraela i Palestinaca, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

„Cilj je zaštititi civile i dozvoliti pristup humanitarne pomoći Gazi“, rekao je Borrell poslije vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU i dodao kako to saopćenje ima podršku 26 od 27 zemalja članica EU, izuzev Mađarske.

Borrell je ocijenio da je “neprihvatljiv” visok broj civilnih žrtava, uključujući žene i djecu.

„Osuđujemo raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa na teritoriju Izraela, i u potpunosti podržavamo pravo Izraela da se brani… ali to treba biti na srazmeran način i uz poštovanje međunarodnog humanitarnog prava“, dodao je on.

Borrell je na također ocijenio da je za sigurnost Palestinaca i Izraelaca „potrebno pravo političko rješenje“. Iako je sada prioritet prekid neprijateljstava visoki predstavnik EU je naglasio da poslije toga treba ponovo uspostaviti politički okvir za nalaženje rješenja za taj višedecenijski sukob između te dvije strane.

Mađarska je odbila danas da podrži saopćenje EU u kome se poziva na prekid vatre između Izraela i Palestinaca uz ocjenu da je takav tip stavova „parcijalan i neuravnotežen“.

„Imam uopće problem sa evropskim saopćenjima o Izraelu. Ona ne pomažu mnogo, posebno u sadašnjim okolnostima kada su tenzije tako visoke“, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.


(19:10)

Izraelska vojska (IDF) izvršila je 120 napada na Pojas Gaze u prethodna 24 sata, u čemu su koristili i 10 raketnih bacača, preneo je danas Times of Israel izjavu glasnogovornika IDF-a, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, nekoliko napada je bilo usmjereno ka imućnom naselju Rimal u Gazi, gdje žive brojni Hamasovi lideri, javio je TASS.

On je rekao i da su se izraelske snage spremale da napadnu nove lokacije večeras.

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže agencija TASS, najmanje 12 Izraelaca je ubijeno, a na stotine je povređeno.

Palestinska strana je saopćila da je poginulo više od 230 ljudi, od čega 213 u Pojasu Gaze, a ranjeno je više od 6.000 ljudi u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali.

(EPA)

(17:45)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas kako je palestinski Hamas „primio udarce koje nije očekivao“ i da je Izrael tu organizaciju vratio unazad „godinama“, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Netanyahu je to rekao tokom posjete zrakoplovnoj bazi kraj Ber Sheve na jugu Izraela dok su se oglašavale sirene za raketnu uzbunu, javili su izraelski mediji.

„Naši neprijatelji vide koju cijenu moraju platiti za agresiju protiv nas“, rekao je izraelski lider.

On je najavio nastavak operacije „koliko god je potrebno da se obnovi zatišje za građane Izraela“.

„Ne sumnjam da smo ih vratili unazad mnoge godine“, ocijenio je izraelski premijer.

(EPA)

(16:30)

Pola milijarde dolara za obnovu Gaze

Egipat šalje humanitarnu pomoć i 500 miliona dolara za obnovu Gaze, gdje je od 10. maja više od 200 osoba poginulo u izraelskim napadima.

„Egipat će osigurati 500 miliona dolara (približno 409 miliona eura) za obnovu Pojasa Gaze poslije nedavnih dešavanja, a egipatske firme će voditi radove“, izjavio je danas neimenovani glasnogovornik egipatskog Predsjedništva.

Egipatsko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da upućuje medicinsku pomoć od 730.000 eura koja uključuje 65 tona hirurških zaliha, među kojima boce sa kisikom, šprice, antibiotike i sredstva protiv opekotina.

Egipat je u ponedeljak poslao 26 kamiona pomoći u hrani.


(16:00)

Merkel i kralj Abdullah za prekid vatre

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas videolinkom sa jordanskim kraljem Abdullahom o eskalirajućem nasilju na Bliskom istoku i oboje su podržali napore da se postigne prekid vatre, rekao je glasnogovornik čelnice Njemačke, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Oboje su se složili da bi inicijative za brzi prekid vatre trebale biti podržane u cilju stvaranja uvjeta za obnavljanje političkih pregovora“, naveo je on u saopćenju.


(15:10)

Više od 90 povrijeđenih Palestinaca

Ukupno 97 Palestinaca je povrijeđeno u eskalaciji nasilja između njih i izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali, navode iz Udruženja Palestinskog Crvenog Polumjeseca.

U saopćenju se navodi kako je pet osoba ranjeno bojevim mecima, još pet gumenim mecima, dok ih je 84 ima problema sa disanjem zbog suzavca.

Tri osobe su uhapšene kod Kapije Damaska u jerusalemskom Starom gradu gdje su izraelski policajci koristili gumene metke, šok bombe i vodene topove da rastjeraju demonstrante.

(Reuters)

(14:40)

Blinken: SAD ima još informacija o udaru na medijski toranj

Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je kako je Washington dobio dodatne informacije o izraelskom razaranju tornja u Gazi gdje su bili uredi Associated Pressa i Al Jazeere, no nije dao više podataka.

„Prema mojim saznanjima, dobili smo dodatne informacije preko obavještajnih kanala i to je nešto što ne mogu dalje komentirati“, istakao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije sa islandskim ministrom vanjskih poslova u Rejkjaviku.


 

(14:32)

Izraelska policija: U napadu iz Gaze poginula dva radnika

Izraelska policija objavila da su dva radnika iz Tajlanda ubijena u napadu iz Gaze.

Dodali su da je u napadu na fabriku u južnom Izraelu povrijeđeno još nekoliko osoba.


(14:23)

Izrael ponovo zatvorio ulaz u Gazu

Izrael je objavio da je zatvorio prelaz ka Gazi brzo nakon što ga je otvorio kako bi dozvolio ulazak humanitarne pomoći, nakon što su projektili pogodili područje dok su prolazili kamioni sa pomoći.

Izrael je otvorio prelaz Karam Abu Salem kako bi „dozvolio kamionima koji prevoze pomoć civilima doniranu od strane međunarodnih organizacija da uđu u Pojas Gaze“, objavio je odjel izraelske vojske odgovoran za civilne poslove na palestinskim teritorijama.

„Nakon što su bombe ispaljene na prelaz, odlučeno je da se ostatku kamiona zabrani prolaz“, dodali su.

Agencija AP citirala je izraelske izvore, koji su rekli da je u raketnom napadu iz Gaze na jug Izraela povrijeđeno 10 osoba, od kojih četiri teže.


(13:58)

Izraelska policija suzavcem na demonstrante

Izraelska policija u Bethlehemu je ispalila suzavac i povrijedila najmanje sedam palestinskih demonstranata, javio je Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Povrijeđenih je bilo i na kontrolnom punktu u Ramallahu, gdje je izraelska policija također koristila suzavac protiv demonstranata.

(Reuters)

Palestinci su protestovali i u drugim gradovima, uključujući Nablus i Hebron.


(12:42)

Putin: Imperativ je okončati nasilje

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas na okončanje nasilja na obje strane u izraelsko-palestinskom sukobu i na pronalaženje načina za rješavanje te situacije.

“Posljednjih dana bili smo svjedoci oštre eskalacije na Bliskom istoku i svi smo toga svjesni i sa zabrinutošću pratimo razvoj situacije u tom regionu”, izjavio je Putin na ceremoniji primanja akreditiva stranih ambasadora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Predsednik Rusije je naveo da je izbijanje sukoba između Palestinaca i Izraelaca već rezultiralo velikim brojem civilnih žrtava, uključujući i djecu.


(12:40)

UN pohvalio Izrael za otvaranje prelaza

Ujedinjene nacije pohvalile su odluku Izraela da otvori prelaz Kerem Shalom kako bi Gaza primila humanitarnu pomoć.

(AFP)

Jens Laerke, glasnogovnik OCHA, humanitarne agencije UN-a, rekao je novinarima u Ženevi da poziva Izrael da otvori i prelaz Erez.


(11:43)

Izraelski zvaničnik za Reuters: Primirje nije u planu

Viši izraelski zvaničnik izrazio je sumnju u mogućnost prekida vatre između Izraela i palestinskih naoružanih grupa.

Kako piše Reuters, upitan da li je u planu primirje, on je rekao: „To sada nije u planu. Nema pregovora, nema prijedloga. Na stolu nema ništa“.


(10:26)

Generalni štajk Palestinaca

Zatvorene su radnje u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i izraelskim gradovima, pošto Paletinci generalnim štajkom protestuju protiv izrelskog bombardovanja enklave.

Štajk, koji ima podršku Hamasa, koji vlada Gazom, Fataha, vladajuće stranke u palestinskoj vlasti, doveo je do suspenzije svih ekonomskih aktivnosti i zatvaranja obrazovnih ustanova.

(AFP)

„Ovo je prvi put u deceniji da su Palestinci, bez obzira na međusobne podjele, odlučili učestvovati u nečemu poput generalnog štrajka“; rekla je Nida Ibrahim, izvještač Al Jazeere iz Ramallaha.(8:45)

Izraelska vojska: Oboren dron

Izraelska vojska objavila je da je oborila bespilotnu letjelicu koja se iz Jordana približavala granici te zemlje.

Nije pojašnjeno čija je letjelica.


(5:59)

Nove eksplozije u Gazi

Izrael je u utorak nastavio sa zračnim udarima na Gazu.

(Reuters)

Čule su se eksplozije, a vidjeli vatra i dim na nekoliko zgrada u Gazi.


(6:03)

Jordanski kralj krivi izraelske ‘provokacije’

Jordanski kralj Abdullah razgovarao je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom i rekao mu da su do eskalacije dovele izraelske „stalne provokacije“ Palestinaca.

Kralj je naglasio da „međunarodna zajednica mora podnijeti odgovornost i aktivnije raditi na zaustavljanju izraelskog nasilja u Jerusalemu i agresije na Gazu“, napisao je kraljevski sud na Twitteru.


(3:59)

Eksplozije pred zoru u Gazi

Eksplozije su osvijetile nebo iznad Gaze u utorak rano ujutro, dok su izraelske snage nastavile napadati palestinsku enklavu.

(AFP)
(AFP)

Bilo je oko 30 izraelskih zračnih udara tokom noći, ali i odgovora sa palestinske strane.


(2:59)

Amnesty osudio američki plan o prodaji oružja Izraelu

Grupa za ljudska prava Amnesty International osudila je planove SAD-a da Izraelu proda 735 miliona dolara vrijedno naoružanje, govoreći da to potkopava američku opredijeljenost poštivanju ljudskih prava širom svijeta.

„Prodajom oružja koje može biti u službi ratnih zločina, vlada SAD-a preuzima rizik daljnjeg potpirivanja napada na civile i novih ubistava ljudi američkim oružjem“; rekao je Philippe Nassif, direktor Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku, tražeći od američkog predsjednika Bidena da ponovo razmotri odluku.


(2:17)

Izrael granatirao jug Libana u odgovoru na šest raketa

Šest raketa ispaljeno je s juga Libana prema sjeveru Izraela, ali nisu preletjele granicu, tvrdi izraelska vojska, koja je dodala da je odgovorila artiljerijskom paljbom na „izvore lansiranje“.

Snage UN-a u Libanu rekle su da su registrovale raketnu paljbu oko Roshaya Al Foukhara, te su pozvale sve strane na „maksimalnu suzdržanost“.


(23:39)

Biden za prekid vatre, ali i podržava Izrael

Američki predsjednik Joe Biden „izrazio je podršku prekidu vatre“ tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, prema informacijama iz Bijele kuće.

Biden je također „pozdravio napore na rješavanju nasilja i smirenju situacije u Jerusalemu”, te je “ohrabrio Izrael da uloži sve napore kako bi osigurao zaštitu nevinih civila”.

Izrael je pod kritikama zbog civilnim žrtava u njegovom zračnim udarima.

Ipak, Biden je „ponovio jaku podršku izraelskom pravu da se brani protiv neselektivnih raketnih napada“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO