Generalna skupština UN-a u četvrtak zasjeda zbog Palestine

Predsjedavajući 75. generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir objavio je da će UN zasjedati u četvrtak na zahtjev Nigera i Alžira.

Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze (Reuters)
Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze (Reuters)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda zasjedat će u četvrtak (20. maja) kako bi razgovarala o napadima Izraela na Palestinu, prenijela je agencija Anadolija.

Predsjedavajući 75. generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir na zvaničnom Twitter nalogu objavio je da će Generalna skupština UN-a zasjedati u četvrtak na zahtjev Nigera i Alžira.

Niger, predsjedavajući Organizacije islamske saradnje (OIC), i Alžir, koji trenutno predsjedava Arapskom ligom, poslali su pismo Bozkiru u kojem su tražili zasjedanje GSUN-a povodom izraelskih napada na Palestinu.

GSUN će u četvrtak u 10 sati po lokalnom vremenu raspravljati o eskalaciji tenzija između Izraela i Palestine te o izraelskim zračnim udarima na Gazu.

Zračni i kopneni napadi

Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu, sa oko dva miliona stanovnika.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je broj Palestinaca koji su izgubili život u izraelskim napadima od 10. maja povećan na 200, među njima 59 djece i 35 žena, a broj ranjenih porastao je na 1.307.

Među ranjenima nalazi se 46 osoba u kritičnom stanju, a od ukupnog broja ranjenih u napadima je i 398 djece.

S druge strane, palestinske grupe otpora u Gazi nastavljaju ispaljivati ​​rakete kao odgovor na izraelske napade. Od ispaljenih raketa, u Izraelu je stradalo deset osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO