Ministri Katara, S. Arabije i Egipta razgovarali sa Blinkenom o Gazi

Katarski ministar Al Thani je naglasio potrebi za hitnom akcijom međunarodne zajednice.

State Department tvrdi da su zvaničnici razgovarali o trenutnim naporima da se spuste tenzije (Bloomberg)

Ministri vanjskih poslova Katara, Egipta i Saudijske Arabije razgovarali su sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom o smrtonosnim izraelskim zračnim napadima na Gazu i izraelsko-palestinskim tenzijama.

Blinken i katarski ministar šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani razgovarali su o „naporima da se vrati mit u Izraelu i (okupiranoj) Zapadnoj obali i Gazi, u svjetlu tragičnog gubitka civilnih života“, objavio je u ponedjeljak State Department.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju je napisalo da su dva zvaničnika razgovarala o „nedavnim izraelskim napadima na vjernike u kompleksu džamije Al-Aksa i o udarima na opkoljeni Pojas Gaze“.

Al Thani je naglasio potrebi za „hitnom akcijom međunarodne zajednice da se zaustave ponovljeni brutalni izraelski napadi na civile u Gazi i svetoj džamiji Al-Aksa“, dodaje se.

Saudijska agencija SPA izvijestila je da je Blinken obavio telefonski razgovor i sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom.

Blinken je u međuvremenu govorio i na zajedničkoj konferenciji za novinare s danskom ministricom vanjskih poslova u Copenhagenu, kada je pozvao sve strane u izraelsko-palestinskom sukobu da zaštite civile i dodao da SAD intenzivno radi na okončanju nasilja.

“Radimo dan i noć kroz diplomatske kanale da se sukob okonča”, izjavio je Blinken

Blinken je rekao da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali da ga uznemiruju vijesti da su riziku izloženi novinari i medicinsko osoblje, osobito nakon što je Izrael u subotu uništio zgradu u Gazi u kojoj su bili uredi američke novinske agencije Associated Press i drugih medija.

SAD je zatražio od Izraela pojašnjenja u vezi tog napada, rekao je Blinken, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Senatori pozivaju na prekid vatre

Sve brojnija je grupa američkih senatora koja poziva na prekid vatre.

„Zbog Hamasovih raketnih napada i izraelskog odgovora, obje strane trebaju biti svjesne da je izgubljeno previše života i da se eskalacija ne smije biti nastavljena“, poručili su demokratski senator Chris Murphy i republikanac Todd Young.

Slična saopštenja došla su od 25 drugih demokratskih i dva nezavisna senatora.

Borbe su u ponedjeljak ušle u drugu sedmicu kada je Izrael nastavio s bombardiranjem ciljeva u Gazi, a palestinski Hamas ispaljivao rakete na izraelske gradove.

Bolnički izvori u Gazi kažu da je poginulo 198 ljudi, uključujući 58 djece i 34 žene. Po izraelskim vlastima, u Izraelu je smrtno stradalo desetero ljudi, među njima dvoje djece.

Izvor: Agencije