Ko kontroliše informacije o izraelsko-palestinskom konfliktu?

Izrael se suočava sa optužbama da su napadi na novinare sastavni dio njegove ofanzive, nakon što je su Gazi rušio zgradu u kojoj su se nalazili uredi Al Jazeere, AP-a i ostalih svjetskih medija.

Od početka ofanzive na Gazu, nekoliko novinara je povrijeđeno, uhapšeno ili napadnuto, a deseci medijskih ureda su bili mete. (EPA)

Jedno od glavnih mjesta sa kojeg su dolazile informacije o tome šta se dešava u Gazi sada je samo ruševina. Izrael je srušio zgradu u kojoj su se nalazili uredi Al Jazeere, AP-a i ostalih svjetskih medija. Osoblju je dato samo sat vremena da se evakuiše, kao i stanovnicima tornja da pokupe šta mogu iz svojih domova. Izrael tvrdi da je Hamas koristio ovu zgradu od 11 spratova, ali nije pružio nikakve dokaze za to.

Napad na zgradu i njeno rušenje uživo je emitovano širom svijeta. Al Jazeera je saopćila da se ovim činom žele spriječiti mediji da obavljaju svoju dužnost, a AP je naveo da će svijet znati manje o onome što se dešava u Gazi zbog toga.

Na terenu su ljudi koji snimaju i objavljuju informacije na društvenim mrežama koje su promijenile izvještavanje o sukobu. Izraelske vlasti su pozvale Facebook i TikTok da uklone sadržaje koji “promovišu terorizam”.

“Izraelski mediji su jako moćni, propaganda je jako moćna. Naše priče ne mogu da dođu do nikoga u svijetu. Danas naše vijesti, naše priče dolaze do mnogih jer ih mi pravimo, mi pravimo naše priče, pravimo fotografije, snimke… Zato su počeli da se bore protiv naših priča”, kaže za Al Jazeeru Mariam Afifi, palestinska aktivistica.

Aktivisti koji se bore za slobodu medija optužili su Izrael da namjerno cilja medije. Od početka ofanzive na Gazu, nekoliko novinara je povrijeđeno, uhapšeno ili napadnuto, a deseci medijskih ureda su bili mete.

Reporteri bez granica osudili su “izraelsko neproporcionalno korištenje sile protiv novinara”, dodavši da se oni ne bi trebali tretirati kao dio sukoba. Mnoge organizacije tvrde da su napadi na medijske urede dio izraelske ofanzive. S druge strane, Amnesty International je optužio i palestinske vlasti u Gazi i na Zapadnoj obali za hapšenje novinara i kršenje prava na slobodu izražavanja. Zakonom na Zapadnoj obali iz 2017. godine stavljena je veća kontrola nad slobodom medija te svako ko objavi neku kritiku online suočava se zatvorskom kaznom u trajanju od 15 godina.

‘To je ratni zločin’

“Rušenje zgrade u Gazi je ratni zločin, u toj zgradi se nisu nalazili samo mediji nego i mnogi domovi, bila je to velika zgrada u centru Gaze, i treća koja je srušena u ovim napadima. To nije novo, napadi na novinare su sastavni dio izraelskih ofanziva”, kaže politička analitičarka Nour Odeh.

Arsen Ostrovsky, direktor International Legal Foruma, tvrdi da je to bio napad na Hamas.

“Treba se pitati zašto ovi međunarodni mediji izdaju prostorije terorističkoj organizaciji. Znamo zasigurno da Hamas ima operacije u toj zgradu, da izvodi planove za svoje terorističke operacije u toj zgradi. Pitanje je zašto mediji nisu vidjeli da im je Hamas pred nosom. Izrael ima pravo na samoodbranu, na slobodu da živi, Hamas je odgovoran za terorističke operacije u zgradi čime je učinio metom. Izrael je dao obavijest prije napada. Hamas je odgovoran što je ugrozio medije i stanovnike. To je kršenje međunarodnog prava”, rekao je.

Odeh smatra da je nedopustivo da se ovakve tvrdnje ponavljaju, jer postoji proporcionalnost u međunarodnom pravu, čak i ako neko povjeruje u izraelske navode.

“Što ja ne vjerujem, Izraelu nikada nije trebao razlog da napada medije. Ubijeni su novinari koji nisu bili u zgradi navodno sa Hamasom.”

Kolektivna kazna protiv Palestinaca

Direktori AP-a pozvali su izraelsku vladu da pruži dokaze da je Hamas bio u objektu, budući da su njihovi novinari radili 15 godina tamo i nisu vidjeli ništa što upućuje na to da je Hamas u zgradi.

“Teško je vjerovati da neko od osoblja AP ne zna da radi pored Hamasa. Svaki novinar se mora to pitati, zašto je Hamas tamo bio. Izrael je podijelio dokaze sa američkom administracijom”, odgovorio je na to Ostrovsky.

Saleh Hijazi, zamjenik regionalnog direktora za Bliski istok i Sjevernu Afriku u organizaciji Amnesty International, smatra da se ovdje radi o kršenju međunarodnog prava te da bi Međunarodni krivični sud (ICC) trebao to istražiti kao mogući ratni zločin.

“Napad na zgradu prati dva obrasca ponašanja, prvi je kolektivna kazna protiv Palestinaca u Gazi, drugi je ušutkivanje i sprečavanje onih kojih informišu o tome šta se dešava da to rade. Na taj način Izrael zabranjuje i Amnestyju da uđe u Gazu od 2012.”

“Tako što nas Izrael sprečava da uđemo u Gazu, sprečava nas i da istražimo kršenja ljudskih prava na palestinskoj strani. Gledamo videa, verificiramo ih, onda ih upoređujemo sa nekim svjedočenjima i tako provjeramo informacije”, kazao je Hijazi.

‘Izrael je okupacijska sila’

Ostrovsky je istaknuo da se stotine raketa ispaljuje na civile u Izraelu i upitao šta je proporcionalni odgovor na to, optuživši Hamas da se krije iza civilnih struktura dok cilja civile u Izraelu.

“Nijedna zemlja na svijetu to ne bi dozvolila. ICC treba istraživati Hamas i Islamski džihad i njihovog sponzora, Iran. Hamas je teroristička organizacija sa primarnim ciljem uništenje Izraela. Hamas je preuzeo Gazu i drži za taoce i ljude u Gazi i ljude u Izraelu. Umjesto da ima zalihu vakcina protiv COVID-a 19, on ima zalihu raketa. Hamas je taj koji drži taoce.”

Odeh je na ovo odgovorila da se radi o staroj tvrdnji te da su Palestinci više od pola stoljeća pod okupacijom koja je u svakom smislu nasilna, dok je Gaza pod opsadom.

“Izrael je okupacijska sila i nema pravo da traumatizira, ubija Palestince pod izgovorom samoodbrane i da održava okupaciju. Ovo nije počelo sa Hamasom koji proizvodi rakete ili uvozi rakete, počelo je sa izraelskom okupacijom jer postoje zemlje koje pokrivaju Izrael i daju mu vojnu pomoć. Zato smo tu, ne zato što se neka organizacija odjednom probudila i došla na ideju da provodi teror. Umorni smo podsjećajući svijet da smo i mi ljudska bića.”

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO