Irska strahuje da UK želi napisati sasvim novi sporazum

Britanski pregovarač David Frost rekao je prošle sedmice da Protokol za Sjevernu Irsku neće biti dugoročno održiv.

Johnson je u pregovorima obećao da neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske (EPA)

Irska je izrazila zabrinutost da britanski premijer Boris Johnson ide za tim da potpuno izmijeni dijelove brexita o kontrolama u Sjevernoj Irskoj, javlja nacionalna televizija RTE u ponedjeljak pošto je London rekao da sporazum više nije održiv, prenosi Hina.

Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije početkom godine, uvedene su kontrole za neku robu koja odlazi iz ostalog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku budući da ta pokrajina Ujedinjenog Kraljevstva graniči s članicom EU-a Irskom.

Johnson je u pregovorima obećao da neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske kao rezultat brexita, te da će se nastaviti neometano kretanje roba između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Krši li Britanija sporazum?

Britanija je u martu jednostrano produžila grace period za neke kontrole kako bi na najmanju moguću mjeru svela prekide u opskrbi, ali Brisel smatra da ona time krši odredbe sporazuma o brexitu.

“Dublin je sada zabrinut jer se čini da London pokušava sastaviti novi Protokol i ne zadovoljava se samo određenim fleksibilnostima koje bi vrijedile tokom tehničkih pregovora s Evropskom komisijom”, javlja RTE.

Britanski pregovarač David Frost rekao je prošle sedmice da Protokol za Sjevernu Irsku neće biti dugoročno održiv.

Britanija predlaže postupno uvođenje kontrola na prehrambene proizvode na novoj granici u Irskom moru koje bi se provele u četiri faze od oktobra, piše BBC na temelju dokumenta koji je London podijelio s EU o primjeni brexita.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada