Iran i SAD još nisu pronašli rješenje za nuklearni sporazum

Radne skupine još pregovaraju o tehničkim pitanjima, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Diplomati koji pregovaraju u Beču nadaju se da će dogovoriti plan po kojem bi Washington ukinuo sankcije Iranu, a Teheran obuzdao svoj nuklearni program (Reuters)
Diplomati koji pregovaraju u Beču nadaju se da će dogovoriti plan po kojem bi Washington ukinuo sankcije Iranu, a Teheran obuzdao svoj nuklearni program (Reuters)

Iran i SAD još nisu približili stajališta u pregovorima o spašavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015, objavilo je u ponedjeljak iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Diplomati koji pregovaraju u Beču nadaju se da će dogovoriti plan po kojem bi Washington ukinuo sankcije Iranu, a Teheran obuzdao svoj nuklearni program.

Radne skupine još pregovaraju o tehničkim pitanjima, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzadeh.

Postoje i razlike u političkim stajalištima koja će trebati riješiti na višem nivou, dodao je.

“Želimo rješenje za sve razlike u stajalištima, ne parcijalna rješenja”, rekao je, prenijela je agencija IRNA.

Prema njegovim riječima, dogovor je postignut o tehničkim sankcijama, kao što su nastavak iranskog izvoza nafte i pristup prihodima od nafte u stranim bankama.

Političke sankcije

No još nema napretka kad je riječ o političkim sankcijama protiv iranskih dužnosnika, ponajprije Revolucionarne garde.

Iran je poručio da će poštivati obaveze koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma ako Washington ukine sankcije, prenosi Hina izvještaj dpa.

Pregovarači iz Britanije, Francuske i Njemačke te Rusije i Kine pokušavaju uvjeriti Iran i SAD da se vrate sporazumu. Bivši američki predsjednik Donald Trump iz njega se jednostrano povukao 2018. godine i od tada Teheran postupno krši njegove odredbe.

Iran po tom sporazumu smije obogaćivati uranij samo do nivoa od 3,67 posto. Prošli mjesec postigao je nivo od 60 posto, približivši se mogućnosti razvoja nuklearne bombe.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO