Najmanje 200 poginulih Palestinaca u izraelskim udarima

Dvije stotine Palestinaca poginule su u izraelskim napadima na enklavu.

Izraelska vojska u ponedjeljak ujutro pokrenula je novu seriju zračnih udara na Gazu (AFP)

Izraelska vojska u ponedjeljak ujutro pokrenula je novu seriju zračnih udara na Pojas Gaze, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da će se napadi na palestinsku enklavu nastaviti svom snagom.

Eksplozije su se čuje u cijelom pojasu od sjevera do juga, a bombardovanje je bilo žešće, obuhvatilo veće područje i trajalo duže od zračnih udara u kojima su u nedjelju poginula najmanje 42 Palestinca, a ranjeni deseci.

Kako tvrdi AP, prenosi Tanjug, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.

Izraelska vojska rekla je da je tokom noći granatirala domove devet viših zapovjednika pokreta Hamas. Neki su korišteni kao spremišta oružja, prema riječima izraelske vojske, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ranije, Hamas je ispalio rakete prema izraelskim gradovima Ashkelon i Beershaba.

Otkako je prije sedmicu počelo nasilje, najmanje 200 osoba, među kojima je 59 djece i 35 žena, poginulo je u Pojasu Gaze, prema informacijama Ministarstva zdravstva iz Gaze.

Izrael je prijavio smrt 10 osoba, uključujući svoje djece.

Vijeće sigurnosti ujedinjenih nacija u nedjelju se sastalo da razgovara o ovoj temu, no, nije uspjelo čak niti dogovoriti zajedničku izjavu.

Kina tvrdi da SAD opstruira Vijeće i sprječava ga da govori „istim glasom“.

Pozivajući se na Tass, Tanjug tvrdi da je SAD treći put blokirao zajedničku izjavu kojom se poziva na trenutni prekid vatre, rekla su dvojica upućenih diplomata za Times of Israel.

Izjavu su predložili Norveška, Tunis i Kina.


(21:15)

HRW: Izrael čini ‘ratne zločine’ u Gazi

Omar Shaker iz Human Rights Watcha (HRW) kaže kako je izraelsko bombardiranje Gaze jednako ratnim zločinima. On je ovo rekao u intervjuu za Al Jazeeru.

„U Pojasu Gaze vidimo kako su na meti izraelskih zračnih udara privredne i stambene zgrade… zgrade koje su dom stotinama porodica“, dodao je.

Shaker ističe kako je bombardiranje dovelo do gubitaka velikog broja civilnih života, uključujući žene i djecu, te kako je uništena civilna infrastruktura.


(20:55)

OIC traži istragu ratnih zločina Izraela

Organizacija islamske saradnje (OIC) u ponedjeljak je iznijela zahtjev za istragom navoda o ratnim zločinima koje je počinio Izrael.

Osudivši izraelsku „ratobornost“, Nezavisna stalna komisija OIC-a za ljudska prava (IPHRC) pozvala je na međunarodnu istragu „ratnih zločina koje je počinila izraelska Vlada kako bi se okončala (njena) nekažnjivost“. Među pozvanima je i Međunarodni krivični sud.


(20:20)

Najmanje 200 ubijenih u Gazi

Dvije stotine osoba je ubijeno širom Pojasa Gaze tokom izraelske vojne kampanje, objavilo je Ministarstvo zdravstva iz Gaze.

Dodaje se kako je tokom posljednjih osam dana ubijeno najmanje 59 djece.

(AFP)

(19:30)

Biden najavio razgovor sa Netanyahuom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Jose Biden najavio je kako bi trebao razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom poslijepodneva u ponedjeljak.

Tema razgovora bi trebao biti sukob sa Palestincima u Gazi.

Biden je ovo rekao u sklopu odgovora na upit novinara.


(19:00)

Granatiran Katarski Crveni Polumjesec

Udruženje Katarskog Crvenog Polumjeseca objavilo je kako je njegovo sjedište u Pojasu Gaze bilo na meti izraelskih zračnih udara, prenosi lokalni katarski medij Marsal Qatar.

„Sjedište Katarskog Crvenog Polumjeseca, koje se nalazi u zgradi Al Shawa u Pojasu Gaze, bilo je meta direktnog granatiranja izraelskih okupacionih snaga što je dovelo do njegovog razaranja“, objavio je ovaj medij na Twitteru.

„Katarski Crveni Polumjesec potvrđuje kako će nastaviti pružati pomoć pogođenom narodu Pojasa Gaze u saradnji sa Palestinskim Crvenim Polumjesecom.“


(17:30)

Njemačka kancelarka izrazila solidarnost sa Izraelom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je solidarnost sa Izraelom danas izrazila u telefonskom razgovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom i dodala da sukobi trebaju biti okončani „što je prije moguće“, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

„Kancelarka je još jednom najoštrije osudila nastavak raketne paljbe iz Gaze na Izrael i premijeru (Netanyahuu) izrazila solidarnost njemačke Vlade. Ona je potvrdila pravo Izraela da se brani od tih napada“, naveo je na Twitteru glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert.

Merkel je izrazila nadu za što brže obustavljanje sukoba zbog velikog broja civilnih žrtava.

U Njemačkoj su posljednjih dana održani protesti zbog tih sukoba, a Merkel je rekla kako će njena Vlada poduzeti mjere protiv protesta koji šire mržnju i antisemitizam.


(16:30)

Eksplozije kod škole UNRWA-a

Novinar Sami Abu Salem kaže kako je izraelski zračni udar zabilježen kod škole UNRWA gdje se nalaze mnogi civili.

„Mi smo u školi UNRWA-e gdje smo čuli zračni udar koji je ciljao kuću na jugu grada Gaze. Ljudi u ovom skloništu su užasnuti“, ističe novinar.


(16:10)

Bolnice pune, nedostatak sredstava za liječenje

Novinar iz Gaze Youmna al Sayed navodi kako broj poginulih stalno raste kako sukob ulazi u svoju drugu sedmicu, a pritisak na medicinske ustanove je sve veći.

„Bolnice su prepune i jako su veliki manjci i nedostaci sredstava za liječenje i prvu pomoć“, kaže al Sayed za Al Jazeeru.

„Pozivaju se dobrovoljci da daruju krv jer je ogroman broj ranjenih kojima ne neophodna transfuzija.“


(15:30)

Bijela kuća odobrila prodaju oružja Izraelu

Neki američki zakonodavci se pitaju da li odobrena prodaja oružja Izraelu, vrijedna 735 miliona dolara, a koju je odobrila administracija predsjednika Joea Bidena, može koristiti kao sredstvo uvjeravanja zbog stalnog bombardiranja Pojasa Gaze, piše Washington Post.

Prodaja oružja, o kojoj je Kongres SAD-a informiran 5. maja, sedmicu prije aktuelne eskalacije situacije između Palestine i Izraela, uključuje i JDAM sisteme (Joint Direct Attack Munitions) koji se koriste za pretvaranje bombi u precizno navođene projektile, navodi list.


(14:30)

Izrael odbija otvoriti humanitarne koridore

Direktor UNRWA Matthias Schmale kaže kako Izrael ne dozvoljava humanitarne koridore tokom neprijateljstava.

„Imali smo 2014. godine humanitarne koridore gdje smo mogli prolaziti između položaja i donositi materijal. Oni gađaju jako blizu našeg položaja i razumijevanje koje smo imali ranije, kao držanje distance od naših instalacija, ne poštiva se dovoljno“, navodi on iz Gaze.

Na pitanje da prokomentira navode da je Izrael upozorio ovu UN-ovu agenciju da planira bombardirati dvije škole kojima upravlja UN, Schmale je istakao kako do sada nije dobio direktno upozorenje.

„Imamo više od 41.000 osoba u 50 škola i strašno bi bilo da neka od njih bude direktna meta udara“, dodao je.

(Al Jazeera)

(14:47)

Izraelska vojska: Ubijen komandant Islamskog džihada

Izraelska vojska objavila je da je Hussam Abu Harbeed, vrhovni komandant naoružane grupe Islamski džihad, ubijen u zračnom napadu na Gazu.

Vojska je u izjavi dodala da je on “stajao iza nekoliko terorističkih napada antitenkovskim projektilima na izraelske civile”.


(14:14)

Broj mrtvih u Gazi porastao na 200

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je broj Palestinaca koji su izgubili život u izraelskim napadima od 10. maja povećan na 200, među njima 59 djece i 35 ženu, a broj ranjenih porastao je na 1.307.

Od ranjenih, 46 je u kritičnom stanju, a od ukupnog broja ranjenih u napadima je i 398 djece, prenijela je Anadolija.


(14:11)

Blinken od obje strane traži zaštitu civila

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da SAD ostaje duboko zabrinut zbog eskalacije  nasilja, dok SAD „intenzivno“ radi na završetku neprijateljstava.

Govoreći u Copenhagenu, američki diplomata pozvao je sve strane da osiguraju zaštitu civila, te je ponovio da je na Izraelu dodatni teret da učini sve kako bi izbjegao civilne žrtve.

Blinken je, također, rekao da nije vidio nikakav dokaz od Izraela da je Hamas operisao iz nebodera u Gazi, koji je proteklog vikenda srušio u zračnim napadima, a u kojem su bile i prostorije Al Jazeere i Associated Pressa.

Dodao je da je od Izraela zatražio opravdanje za taj napad.


(13:44)

Krizno stanje u bolnicama

Novinarka iz Gaze Youmna Al Sayed, izvještavajući ispred bolnice Al-Shifa, rekla je da je nekoliko minuta ranije izraelski projektil pogodio automobil nedaleko od nje, usmrtivši tri osobe.

„Bolnicama nestaje kapaciteta i sredstava. Sve prostorije, uključujući i one za administraciju, pretrpane su krevetima i madracima“, rekla je.

(Reuters)

„Struja dolazi od jednog do tri sata, u najboljem slučaju, a generatorima ponestaje goriva“, dodala je.


(13:39)

Ministri Katara, Egipta i S. Arabije razgovarali s Blinkenom

Ministri vanjskih poslova Katara, Egipta i Saudijske Arabije razgovarali su sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom o smrtonosnim izraelskim zračnim napadima na Gazu i izraelsko-palestinskim tenzijama.

Ovdje možete pročitati o čemu se razgovaralo.


(12:01)

Zatražena istraga o napadu na medije

Novinari bez granica (RSF) i Amnesty International zatražili su od Međunarodnog suda da istraži izraelsko bombardovanje nebodera u kojem su bila sjedišta medija, uključujući i Al Jazeeru i Associated Press, zbog mogućeg ratnog zločina.

“Namjerno ciljanje medija predstavlja ratni zločin”, rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

„Namjernim uništavanjem medijskih sjedišta, izraelske obrambene snage ne nanose samo neprihvatljivu materijalnu štetu procesu izvještavanja. Oni također, šire gledano, ometaju medijsko izvještavanje o sukobu koji direktno utiče na civilno stanovništvo ”, dodao je Deloire.


(11:11)

Agencija: Na meti civili, fabrike i kuće

Sjeverni grad Jabaliya, izbjeglički kamp Al-Bureij u centru Pojasa Gaze i još jedan u Khan Younisu na jugu, bili su među metama posljednjeg izraelskog napada na enklavu, prema palestinskoj agenciji Wafa.

(Reuters)

Navodi se da su pogođene i kuće civila, fabrike, kao i poljoprivredno zemljište.

Izraelske snage pogodile su fabriku pjene istočno od Jabaliye.


(10:55)

Palestijski premijer: Nisu dovoljne riječi

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh zatražio je od svjetskih država da ponude konretniju akciju protiv Izraela, a ne samo riječi.

„Te sve deklaracije nisu dovoljne“, rekao je Shtayyeh.

„UN mora usvojiti rezoluciju koja bi sve akcije protiv palestinskog naroda nazvala nelegalnim i nelegitimnim“, dodao je, pozivajući na sankcije protiv Izraela.

Shtayyeh je, također, zatražio od saveznika da povuku ambasadore iz Izraela, prekinu trgovačke odnose s tom zemljom i zaustave pomoć SAD-a i Evropske unije „dok Izrael ne počne poštovati ljudska prava“.

„Djeca su u krvi, gube živote prije nego što su okusili život… To su zločini koje međunarodno pravo kažnjava“, rekao je.

„Izrael je ponovo dobio dozvolu za ubijanje. To mora odmah prestati“, dodao je.


(9:53)

Izraelska vojska: Uništeno 15 kilometara Hamasovih tunela

Izraelska vojska tvrdi da je u zračnim napadima uništila 15 kilometara Hamasovih tunela u Pojasu Gaze.

Dodaju i da su uništili domove devet navodnih komandanata Hamasa.


(9:32)

Svakog sata bude povrijeđeno troje djece

Svakog sata tokom napada u Gazi, bude povrijeđeno skoro troje djece, podaci su organizacije Save the Children.

Prošle sedmice poginulo je najmanje 58 djece u enklavi, kao i dvoje na jugu Izraela.

Više od hiljadu ljudi u Gazi, uključujući 366 djece, povrijeđeno je.

„Koliko još porodica treba izgubiti voljene prije nego što međunarodna zajednica preduzme akciju? Gdje djeca mogu pobjeći kada naiđe novi val zračnih udara na njihove domove“, pita Jason Lee, direktor organizacije za Palestinu.

„Porodice u Gazi, kao i naše osoblje, govore nam da su na izmaku snaga – žive u paklu, a nemaju gdje otići. Očigledno, kraj se ne nazire“, dodao je.


(8:43)

Nestaje struje u Gazi

Elektrodistribucija iz Gale tvrdi da u velikom dijelu Gaze nestaje struje pošto je u izraelskim napadima oštećena mreža kojom se distribuira električna energija iz jedine elektrane u Gazi.

U postu na Facebooku, naveli su da pokušavaju popraviti dalekovod, uz napomenu da je taj dalekovod popravljan više puta nakon početka bombardovanja.


(6:08)

Sukobi propalestinskih i proizraelskih demonstranata u Montrealu

Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je, kako je rekao, „prezirnu retoriku i nasilje” nakon sukoba proizraelskih i propalestinskih demonstranata tokom demonstracija u Montrealu.

„Svako ima pravo na mirno okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja u Kanadi“, napisao je u tvitu.

„No, ne možemo, i nećemo tolerisati antisemitizam, islamofobiju,, ili mržnju bilo kakve vrste“, dodao je.

Ranije u Montrelu, policija je upotrijebila suzavac da razbije masu, nakon što su između propalestinskih i proizraelskih demonstranata izbili sukobi na glavnom gradskom trgu.


(5:17)

Ranjen jedan Palestinac

Al Jazeerin Safwat al-Kahlout, izvještavajući iz Gaze, tvrdi da je jedan Palestinac zadobio lakše ozljede i da je primio tretman u bolnici Al-Shifa.

Agencija AP navodi da nije bilo drugih izvještaja o žrtvama ili povrijeđenim, kao i o šteti nakon napada u ponedjeljak ujutro.


(4:22)

‘Gađali prazna polja, baze i centre za obuku’

Reporter Al Jazeere Safwat al-Kahlout iz Gaze tvrdi da je izraelska vojska za metu imala „prazna polja, prazne ili evakuisane vojne baze i centre za obuku povezane sa palestinskim naoružanim grupama“ u i oko Gaze.

Izraelski sistem protuzračne odbrane presreće rakete iz Gaze (Reuters)

Hamas je u međuvremenu ispalio rakete krakog dometa prema jugu Izraela, za razliku od jučerašnjeg dana, kada je koristio one dužeg dometa.

Izraelski sistem protuzračne odbrane presreo je te rakete, dodao je Al-Kahlout.


(3:03)

‘Duži i žešći udari’

Posljednje izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze bilo je „žešće, šireg obima i trajalo je duže“ u poređenju s udarima od prije 24 sata, u kojima su poginula najmanje 42 Palestinca.

Eksplozije su potresale Gazu 10 minuta (AFP)

Fares Akram, reporter agencije AP iz Gaze, tvrdi da su eksplozije potresale grad 10 minuta, od juga do sjevera.


(2:19)

Biden: Radimo na održivom miru

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da njegova administracija radi s Palestincima i Izraelcima u nastojanju da se postigne održivi mir.

„Mislimo da Palestinci i Izraelci jednako zaslužuju da žive u miru i sigurnosti, te uživajući jednako u slobodi, prosperitetu i demokratiji“, rekao je u obraćanju tokom obilježavanja Bajrama.

Izvor: Al Jazeera i agencije