Blinken krenuo na sjevernoevropsku turneju

State department je saopštio da će Blinken, između ostalog, upozoriti Rusiju da ne smije više da se miješa u unutrašnja pitanja SAD-a, Ukrajine i drugih zemalja.

Blinken je danas otputovao iz Washingtona za Kopenhagen, gdje će se sutra sastati sa liderima Danske, a potom otputovati u Rejkjavik, glavni grad Islanda (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken krenuo je danas na sjevernoevropsku turneju u čijem će fokusu biti klimatske promjene na Arktiku i sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, prenosi Beta.

Blinken je danas otputovao iz Washingtona za Kopenhagen, gdje će se sutra sastati sa liderima Danske, a potom otputovati u Rejkjavik, glavni grad Islanda, navodi AFP.

U Rejkjaviku će u srijedu i četvrtak učestvovati na ministarskom sastanku Arktičkog vijeća, foruma osam država, SAD, Rusije, Kanade, Islanda, Danske, Norveške, Švedske i Finske.

U fokusu Blinkenovog boravka u Rejkjaviku biće njegov sastanak sa Lavrovom, prvi američko-ruski na visokom nivou od stupanja predsjednika SAD-a Josepha Bidena na dužnost 20. januara.

Taj sastanak, koji dolazi u vrijeme povećanih tenzija Moskve i Washingtona zbog Ukrajine i ruskih hakerskih napada na SAD, uglavnom će biti posvećen pripremi samita Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, planiranog za juni.

Upozorenje Rusiji

State department je saopštio da će Blinken, između ostalog, upozoriti Rusiju da ne smije više da se miješa u unutrašnja pitanja SAD-a, Ukrajine i drugih zemalja.

Kao prioritet njegovog učešća na sastanku Arktičkog vijeća Blinken namjerava da postavi pitanje klimatskih promjena, navodi AP.

Na posljednjem sastanku Arktičkog vijeća, u Finskoj 2019. godine, tadašnji šef američke diplomatije Mike Pompeo i delegacija SAD-a izazvali su zabrinutost drugih članica prihvatanjem gubitka morskog leda kao načina za jačanje pomorske trgovine.

State department navodi da će Blinken iskoristiti učešće na sastanku “za unapređenje napora da se Arktik očuva kao region mira, bez sukoba, oko kojeg članice Arktičkog vijeća sarađuju na zajedničkim prioritetima kako bi zaštitile dobrobit arktičkih zajednica i suočile se sa sve većom prijetnjom i uticajima klimatske krize”.

Arktik, ogromna teritorija sa ekstremnim uslovima oko Sjevernog pola, prethodnih godina se našla u središtu geopolitičkog nadmetanja članica Arktičkog vijeća, zbog njenih prirodnih resursa i strateške pozicije.

Izvor: Agencije