Biden šalje dodatnih 20 miliona doza vakcina u inozemstvo

Biden će poslati dodatnih 20 miliona doza američkih vakcina protiv korona virusa u inozemstvo do kraja juna – uključujući prvi put vakcine odobrene za domaću upotrebu.

Biden je započeo 'novu fazu' borbe protiv pandemije, ulažući napore u nagovaranje Amerikanaca koji su neodlučni kod vakcinisanja (Bloomberg)
Biden je započeo 'novu fazu' borbe protiv pandemije, ulažući napore u nagovaranje Amerikanaca koji su neodlučni kod vakcinisanja (Bloomberg)

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da će do kraja juna SAD poslati dodatnih 20 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19 u treće zemlje, uz već ranije obećanih 60 miliona doza.

“Danas objavljujem da ćemo podijeliti doze vakcina Moderne, Pfizera i Johnson&Johnson s ostatkom svijeta. SAD će podijeliti najmanje 20 miliona doza”, rekao je Biden, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

S novih 20 miliona, broj doza vakcina koje je obećala Bijela kuća se popeo na 80 miliona što je, kako je rekao Biden, “do sada pet puta više od bilo koje druge zemlje”.

“Više od Kine i Rusije”, kazao je Biden, dodavši da vakcine neće koristiti kako bi od zemalja primateljica nešto dobio zauzvrat.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije odgovorila na pitanje o kojim se zemljama radi, obećavši da će detalji o kriterijima biti “uskoro objavljeni”.

Ova najava prelomni je trenutak u pandemiji kao i za štab Bidenove administracije, objavio je Bloomberg ranije u ponedjeljak.

Američka vlada, pod dva predsjednika, zadržala je prvih nekoliko stotina miliona doza vakcina proizvedenih na njenom tlu. Taj je pristup Bidenu omogućio napredak u vakcinisanju, ali je potaknuo nejednakost između država koje mogu proizvesti vlastite vakcine i onih koje to ne mogu.

Vakcine Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson odobrene su za upotrebu u SAD-u.

Meksiko i Kanada već su primile doze američkih zaliha AstraZenece, a Pfizer je također započeo isporuku doza svog američkog proizvođača u zemlje, uključujući Meksiko, Kanadu i Urugvaj.

Nedostatak vakcina

U međuvremenu se mnoštvo država s niskim primanjima, pa čak i neke razvijene zemlje trude osigurati opskrbu vakcinama.

COVAX, globalni program usmjeren na olakšavanje nabavke vakcina i pristup vakcinama zemljama s nižim dohotkom, suočava se s nedostatkom opskrbe. Biden je ranije najavio zalog do četiri milijarde dolara za COVAX.

Biden se suočio s pritiskom da učini više kako bi pomogao svijetu, jer SAD ukida gotovo sve epidemiološke mjere poput nošenja maski, dok druge zemlje pokušavaju ugušiti nova žarišta s ograničenom opskrbom vakcina. Biden je, u međuvremenu, započeo, kako on to naziva, “novu fazu” borbe protiv pandemije, ulažući napore u nagovaranje Amerikanaca koji su neodlučni kod vakcinisanja.

Broj slučajeva korona virusa u SAD-u i dalje opada, s 16.857 novih slučajeva zabilježenih u nedjelju, što je najniži dnevni broj od marta 2020. Ali, i tempo vakcinisanja opao je za više od trećine u odnosu na prije mjesec dana i sada se kreće oko dva miliona doza dnevno.

Izvoz vakcina trnovito je pitanje za Bidena, koji pokušava vratiti američku lidersku ulogu u svijetu. Iako su Evropska unija i Indija kombinirale izvoz vakcina s domaćom upotrebom, SAD je mjesecima učinkovito sprečavajući izvoz vakcina.

Trump i Biden koristili su ratne ovlasti dajući prioritet američkom tržištu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO