Odšteta od 75 miliona dolara za dvojicu nepravedno osuđenih na smrtnu kaznu

Dvojica polubraće Afroamerikanaca su decenije proveli u zatvoru nakon što su pogrešno osuđeni na smrt za silovanje i ubistvo djevojčice 1983. godine.

Porota je donijela odluku da Henry McCollum i Leon Brown treba da dobiju po 31 milion dolara odštete, milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru, kao i 13 miliona za kaznenu odštetu (Reuters)

Dvojica polubraće Afroamerikanaca, koji su decenije proveli u zatvoru nakon što su pogrešno osuđeni na smrt za silovanje i ubistvo djevojčice 1983. godine, dobila su 75 miliona dolara odštete zbog ukupno 31 godine provedene u zatvoru.

Porota od osam članova donijela je odluku u petak da Henry McCollum i Leon Brown treba da dobiju po 31 milion dolara odštete, milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru, kao i 13 miliona za kaznenu odštetu, prenosi Beta The News i Observer.

“Prva porota koja je saslušala sve dokaze, utvrdila je da su Henri i Leon bili nevini, utvrdila da im je nanijeta nepravda i učinila je ono što zakon predviđa kako bi ispravila nepravdu sa zakašnjenjem”, rekao je advokat Elliot Abrams poslije suđenja.

Povreda prava

McCollum i Brown vode građanski postupak protiv pripadnika zakona od 2015. godine, tvrdeći da su im povrijeđena građanska prava tokom ispitivanja koja su dovela do presude.

Njih dvojica su pušteni iz zatvora 2014. nakon što je DNK analizom utvrđeno da nisu ubice. Kada su optuženi za zločin koji se dogodio u Red Springsu McCollum je imao 19, a Brown 15 godina.

Njihovi advokati su rekli su da su bili uplašeni tinejdžeri koji su imali nizak koeficijent inteligencije kada ih je policija ispitivala i prisilila da priznaju zločin.

Izvor: Agencije