Indija: Više od 4000 žrtava COVID-a dnevno, trupla u rijekama

Ukupno je broj zaraženih u Indiji ove sedmice porastao za više od dva miliona, a umrlih za gotovo 28.000.

Masovni drugi val zaraze u Indiji počeo je u februaru, zbog čega su bolnice u kolapsu (EPA)
Masovni drugi val zaraze u Indiji počeo je u februaru, zbog čega su bolnice u kolapsu (EPA)

Indija je u nedjelju izvijestila o manjem porastu dnevnih slučajeva COVID-a 19 treći dan zaredom, ali broj umrlih u 24 sata bio je veći od 4.000, te je u zemlji ukupno umrlo 270.000 ljudi.

Smrtni ishodi porasli su za 4.077, dok je zaraženo još 311.170 ljudi – najmanji porast dnevnih slučajeva u više od tri sedmice, pokazali su u nedjelju podaci ministarstva zdravstva.

Ukupno je broj zaraženih ove sedmice porastao za više od dva miliona, a umrlih za gotovo 28.000, prenosi Hina.

Masovni drugi val zaraze u Indiji počeo je u februaru, zbog čega su bolnice u kolapsu.

Broj zaraženih neprekidno pada u državama pogođenim početnim naletom zaraza, poput najbogatije države Maharashtre i sjeverne države Delhija, nakon što su uvedene stroge mjere.

Savezni zdravstveni službenici rekli su u subotu da je ukupna stopa pozitivnih na testovima pala na 19,8 posto ove sedmice s 21,9 posto prošle sedmice, što je izazvalo nadu da se dnevni broj novozaraženih počeo stabilizirati.

Nagli porast

Ali naglo je porastao broj zaraženih u državama poput Tamil Nadu na jugu i u ruralnim područjima.

Premijer Narendra Modi pozvao je u subotu dužnosnike da ojačaju zdravstvene resurse u ruralnim područjima i pojačaju nadzor jer se virus brzo širi u tim područjima nakon što je opustošio gradove.

U nekim indijskim rijekama pronađena su bačena tijela žrtava COVID-a 19, navodi se u pismu državne vlade koje je Reuters vidio u prvom službenom priznanju te alarmantne prakse.

Prema podacima vladina portala Co-WIN objavljenim u nedjelju, najveća država na svijetu koja proizvodi cjepiva cijepila je malo više od 40,4 miliona ljudi, ili samo 2,9 posto od ukupno 1,35 milijardi stanovnika.

Indija će do jula imati 516 miliona doza cjepiva protiv COVID-a 19, rekao je u subotu ministar zdravstva Harsh Vardhan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO