Za Rusiju SAD i Češka službeno ‘neprijateljske’ države

Dvije se zemlje proglašavaju “neprijateljskima”, a kao posljedica zabranjuje se američkoj ambasadi da zapošljava lokalne ruske djelatnike.

"Moskva je uvijek naglašavala volju za dijalogom", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov (EPA)

Rusija je u petak objavila da je Češku i SAD stavila na popis “neprijateljskih” država, u razdoblju neprestanih napetosti između Moskve  i zemalja Zapada, prenosi Hina.

Vladina uredba objavljena je na službenom portalu, nekoliko dana prije najavljenog prvog susreta između američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Po njoj, dvije se zemlje proglašavaju “neprijateljskima”, a kao posljedica zabranjuje se američkoj ambasadi da zapošljava lokalne ruske djelatnike.

Broj zaposlenih lokalnih djelatnika u češkoj ambasadi bit će ograničen na 19.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je krajem aprila od ministarstva vanjskih poslova da izradi popis “neprijateljskih država” s ciljem da se zaštite “interesi i sigurnost” Rusije.

Dvije zemlje na popisu

“Moskva je uvijek naglašavala volju za dijalogom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, kojega navodi agencija TASS.

Naglasio je da su se samo te dvije zemlje našle na popisu, iako su ruski mediji špekulirali o desetak zemalja, među kojima i o Velikoj Britaniji.

Američko-ruski odnosi već su neko vrijeme u neprekidnom padu zbog optužbi Washingtona o ruskom miješanju u predsjedničke izbore, špijunaži i kibernetičkim napadima. Američka administracija uvela je u aprilu nove sankcije.

Paralelno, više zemalja istočne Evrope posljednjih je sedmica protjeralo ruske diplomate. Prag im je na čelu nakon što je češka vlada optužila ruske tajne službe da stoje iza eksplozije u skladištu oružja do koje je došlo prije nekoliko godina.

Moskva je uzvratila protjerivanjem diplomata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO