Njemački ministar zdravstva: Narednih šest sedmica ključni za dalju situaciju

Nekoliko njemačkih država, uključujući glavni grad Berlin, najavilo je ublažavanje ograničenja tokom narednih dana.

Nakon sporog početka vakcinacije, Njemačka je pojačala kampanju i samo u srijedu je dato više od 1,35 miliona doza (EPA)
Nakon sporog početka vakcinacije, Njemačka je pojačala kampanju i samo u srijedu je dato više od 1,35 miliona doza (EPA)

Sedmodnevna stopa obolijevanja od COVID-19 u Njemačkoj pala je ispod ključnog praga, što otvara prostor za popuštanje mjera, a ministar zdravstva Jens Spahn poziva i dalje na oprez, prenosi Tanjug.

Spahn je tokom posjete centru za distribuciju vakcina poručio da će sljedećih šest sedmica biti odlučujući kad je riječ o epidemiološkoj situaciji u zemlji u julu i augustu, prenosi Reuters.

Broj oboljelih od korona virusa u Njemačkoj u prethodnih sedam dana je prvi put od marta pao ispod 100 na 100.000, pokazali su današnji podaci Instituta “Robert Koch”.

Nekoliko njemačkih država, uključujući glavni grad Berlin, najavilo je ublažavanje ograničenja tokom narednih dana, a ministar je rekao da bi trebalo nastaviti sa popuštanjem mjera kada su u pitanju aktivnosti na otvorenom, ali je naglasio da zatvoreni prostori ne bi trebalo da se otvaraju sve dok incidencija ne padne ispod 50.

Pojačana kampanja imunizacije

Spahn je najavio i da će se fokus u kampanji imunizacije prebaciti na primanje druge doze do kraja maja, a pa ponovo vratiti na prvu dozu u junu, kada se očekuje da će isporuke vakcina značajno da se povećaju.

Nakon sporog početka vakcinacije, Njemačka je pojačala kampanju i samo u srijedu je dato više od 1,35 miliona doza, što je dnevni rekord.

Više od trećine odraslog stanovništva je do sada primilo najmanje jednu dozu, a preko 10 posto je potpuno vakcinisano.

Zemlja je ispred ostalih evropskih susjeda poput Francuske, Španije i Poljske, ali iza Britanije gdje je više od polovine populacije do sada primilo bar jednu dozu.

Izvor: Agencije

Povezane

Državna komisija za vakcine preporučuje vakcinu Johnson & Johnson samo starijima od 60 godina, ali je vakcinisanje moguće kod porodičnih ljekara uz prethodnu konsultaciju za mlađe od 60 godina.

10 May 2021

Vakcinisani ili oni koji su se preboljeli COVID-19 neće morati da se testiraju ili idu u karantin, osim ako ne dolaze iz visokorizičnih područja u kojima preovladavaju različiti sojevi virusa.

12 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO