Pokret “Životi crnaca su važni” iskoristio svoju simboliku za podršku palestinskoj borbi

Zastave i parole pokreta “Životi crnaca su važni” pojavljivale su se tokom demonstracija organiziranih u znak protivljenja onome što Izrael čini protiv palestinskog naroda u Jerusalemu i Pojasu Gaze.

Pokret je također osudio prisilno iseljavanje stanovnika Sheikh Jarraha iz njihovih domova kako bi se oni dali doseljenicima (Al Jazeera)

Demonstracije podrške pravima palestinskog naroda, koje su pokrenute u srijedu ispred američkog State Departmenta u glavnom gradu Washingtonu, okončane su okupljanjem na trgu “Životi crnaca su bitni” nasuprot Bijele kuće, što je dovelo do preplitanja palestinskih zastava sa sloganima ovog pokreta.

Pored simbolike mjesta, mnogi Afroamerikanci iskazuju suosjećanje s Palestincima. Za vrijeme demonstracija koje su prošlog ljeta zahvatile Sjedinjene Američke Države nakon ubistva Georgea Floyda, na skupovima demonstranata mogle su se jasno uočiti zastave Palestine.

Isto tako, zastave i parole pokreta “Životi crnaca su važni” pojavljivale su se tokom demonstracija organiziranih u znak protivljenja onome što Izrael čini protiv palestinskog naroda u Jerusalemu i Pojasu Gaze.

Pokret ”Životi crnaca su važni” ne predstavlja jednu centraliziranu organizaciju, već grupu organizacija koje su osnovane kao odgovor na policijsku brutalnost od 2014. godine, nakon ubistva dvojice Afroamerikanaca: Michaela Browna iz Fergusona u Missouriju i Erica Garnera iz New Yorka.

Optužbe i zahtjevi

Ogranak pokreta u Patersonu u državi New Jersey objavio je saopćenje u kojem se osuđuje kontinuirano nasilje Izraelaca protiv Palestinaca u Istočnom Jerusalemu i izražava solidarnost s onima koji se bore protiv okupacije.

“Mi kao organizacija vjerujemo u slobodu bogosluženja i život bez straha od protjerivanja i nasilja. Prizori koji dolaze iz džamije Al-Aksa, gdje izraelski vojnici koriste silu protiv palestinskih vjernika koji se mole, suprotstavljaju se s našom borbom protiv represivnih organa države”, navodi se u izjavi.

Pokret je također osudio prisilno iseljavanje stanovnika Sheikh Jarraha iz njihovih domova kako bi se oni dali doseljenicima. U saopćenju se ukazuje na duboke korijene uzajamne podrške i suosjećanja između Palestine i oslobodilačkih pokreta sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pokret dodaje da iste te izraelske snage, koje žele silom protjerati domicilno stanovništvo iz naselja Sheikh Jarrah, obučavaju pojedine jedinice američke policije u provođenju represije.

Pokret je pozvao predstavnike države New Jersey u Senatu, senatore Coryja Bookera i senatora Roberta Menendeza, pored 12 članova Zastupničkog doma, da zatraže od administracije predsjednika Joea Bidena da se pridruži pokretu u osudi “besmislenih nasilnih postupaka i poduzme korake na okončanju izraelske kampanje terora protiv palestinskog naroda”.

Pokret je, također, tražio da se godišnja pomoć u iznosu od 3,9 milijardi dolara američke pomoći namijenjene Izraelu preusmjeri za pomoć žrtvama nasilja koje se čini nad palestinskim narodom.

Američki komentatori smatraju da Izrael i jevrejski lobi u Sjedinjenim Američkim Državama pokret ”Životi crnaca su važni” vide kao ozbiljnu ”stratešku prijetnju” režimu apartheida koji progoni Palestince.

Kolumnista CJ Werleman uporedio je patnju Palestinaca s patnjama Afroamerikanaca koji se suočavaju s brutalnošću rasističke policije.

Werleman je objavio video snimak na kojem se vidi kako izraelski vojnik stavlja koljeno na vrat Palestinca, uspoređujući takvu situaciju s onim što je učinio bijeli policajac Derek Chauvin koji je stavio koljeno na vrat Georgea Floyda, što je dovelo do njegove smrti.

U tvitu je prokomentirao video izraelskog vojnika koji koljenom pritišće vrat Palestinca u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Jerusalemu riječima: “Ne mogu disati, gušiš me.”

Na nalogu pokreta ”Životi crnaca su važni” na Twitteru, koji prati više od milion ljudi, podijeljen je i tweet američke muslimanske zastupnice u američkom Kongresu Ilhan Omar u kojem je rekla: ”Odavno je došlo vrijeme da prestanemo isprazno pričati o palestinskim ljudskim pravima i konačno poduzmemo mjere da ih zaštitimo. Ponosna sam što sam se pridružila svojim kolegama, zastupniku Andreu Carsonu i zastupnici Rashidi Tlaib, u osudi napada na muslimane tokom svetog mjeseca ramazana.”

U saopćenju pokreta je upućen zahtjev Bidenovoj administraciji da zaustavi pomoć Izraelu i podrži prava palestinskog naroda koji želi uspostaviti slobodnu i nezavisnu državu.

Grupa “Životi crnaca su važni” nije ostala pošteđena napada jevrejskog lobija u Sjedinjenim Američkim Državama. Morton Klein, predsjednik Američke cionističke organizacije (ZOA), tražio je od Južnjačkog pravnog centra za siromašne (SPLC), kao najvažnije institucije koja se bavi civilnim pravima u Sjedinjenim Američkim Državama, da pokret ”Životi crnaca su važni” uvrsti na listu grupa koje promoviraju mržnju, a koju SPLC periodično objavljuje.

Klein je objavio na Twitteru da je pokret ”Životi crnaca su važni” ekstremistička skupina koja mrzi Jevreje, mrzi bijelce, mrzi Izrael, mrzi konzervativne crnce i promovira nasilje, a finansira ih opasni milijarder George Soros.

Duga historija

Historija solidarnosti Afroamerikanaca s palestinskim pravima datira iz sredine šezdesetih godina prošloga stoljeća. Nakon rata 1967. godine, Koordinacijski odbor za afroameričke studente optužio je Izrael da “oponaša svoje nacističke progonitelje”.

Neki lideri pokreta borbe za prava crnaca, poput Malcolma X, oštro su kritizirali cionizam, a Malcolm X se 1964. sastao s nizom članova Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Organizacija “Crne pantere” je iskazivala suosjećanje s palestinskim pitanjem, a Huey Newton je 1970. napisao: “Podržavamo pravednu borbu Palestinaca za oslobođenje sto posto i to ćemo nastaviti raditi.”

U 2016. godini, pokret ”Životi crnaca su važni” podržao je propalestinski pokret za bojkot, deinvestiranje i sankcije protiv Izraela, poznat kao pokret BDS.

Skupina je otišla dalje, osuđujući američko saučesništvo “u genocidu koji se odvija nad palestinskim narodom”, opisujući Izrael kao “državu apartheida”.

Očekuje se da će trenutna kampanja izraelskih napada produbiti ovu solidarnost između Palestinaca i Afroamerikanaca.

Izvor: Al Jazeera