Formula 1: Otpala Turska, dvostruki program u Austriji

Otkazivanje utrke u Istanbulu dolazi dan nakon što je nogometno finale Lige prvaka između engleskih klubova Chelsea i Manchester Cityja prebačeno iz Istanbula u Portugal.

Nakon četiri održane utrke u svjetskom prvenstvu formule 1 vodi Britanac Lewis Hamilton (EPA)

Kao što se i nagađalo, VN Turske neće se održati 13. juna zbog pandemije korona virusa i ograničenja putovanja, a vodstvo Formule 1 je najavilo kako će Austrija biti domaćin dvije utrke zaredom.

Spielberg će tako drugu godinu uzastopce biti domaćin dvije F1 utrke.

Umjesto u Istanbulu, utrka će se voziti na Red Bull Ringu u Spielbergu 27. juna kao VN Štajerske. VN Francuske u Le Castelletu je pomaknuta sedmicu dana ranije, na 20. juna, dok će druga utrka u Austriji biti prema dosadašnjem raspored 4. jula.

Formula 1 sposobna reagovati

“Svi smo se veselili utrci u Turskoj, ali postojeća ograničenja putovanja znače da ne možemo biti tamo u junu,” rekao je izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali.

“Formula 1 ponovno je pokazala da je sposobna brzo reagirati na razvoj događaja i pronaći rješenja, a presretni smo što ćemo u Austriji imati dvostruki program, što znači da naša sezona ostaje na 23 utrke,” dodao je.

Turski Istanbul Park dodan je u kalendar tek prošlog mjeseca kao zamjena za VN Kanade u Montrealu 13. juna. Međutim, sada je otpala i Turska.

Turska tražila da se utrka odgodi

Turska je prošle sedmice stavljena na britansku “crvenu listu” zemalja, što znači da je putovanje u Tursku dopušteno samo u “najekstremnijim okolnostima” i da se svi koji se vraćaju moraju u obaveznu karantenu.

Turski promotori utrke zatražili su od čelnika Formule 1 da se utrka odgodi, te razmotri održavanje kasnije u sezoni, ako bi to bilo moguće.

Nakon četiri održane utrke u svjetskom prvenstvu formule 1 vodi Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) sa 94 boda, slijedi Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) sa 80, a treći je Finac Valtteri Bottas (Mercedes) koji ima 47 bodova.

Izvor: Agencije