Austrija: Ruska i kineska vakcina neće biti unijete u ‘zeleni pasoš’

U “zeleni pasoš”, koji Austrija uvodi kao “ulaznicu” za ugostiteljske objekte, bazene i hotele, neće moći da se unesu vakcine koje nisu odobrene od Evropske agencije za lijekove.

Ministarstvo ne savjetuje licima vakcinisanih ruskim ili kineskim vakcinama, da se ponovo vakcinišu u Austriji (Reuters)

Ministarstvo zdravstva Austrije pojasnilo je da osobe koje su se vakcinisale u inostranstvu ruskom ili kineskom vakcinom protiv korona virusa, neće biti tretirane kao vakcinisane, odnosno neće moći bez negativnog testa koristiti usluge ugostiteljskih usluga, hotela, frizera, javlja Tanjug.

U “zeleni pasoš”, koji Austrija uvodi kao “ulaznicu” za ugostiteljske objekte, bazene i hotele, neće moći da se unesu vakcine koje nisu odobrene od Evropske agencije za lijekove (EMA), a to su ruski “Sputnjik V” i kineski Sinopharm.

Svi koji su se vakcinisali u inostranstvu s tim vakcinama morat će da se testiraju prije korištenja “sloboda” koje će nastupiti popuštanjem mjera od 19. maja, poručuje Ministarstvo.

Takođe Ministarstvo ne savjetuje licima vakcinisanih ruskim ili kineskim vakcinama, da se ponovo vakcinišu u Austriji.

Inače, u “zelenom pasošu” naći će se dokaz o vakcinaciji, negativan test i dokaz o preležanom oboljenju od COVID-19.

Važit će samo one vakcine koje je odobrila EMA

“Kao dokaz o vakcinaciji važit će samo one vakcine odobrene od EMA, a to su vakcine BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson”, saopštilo je Ministrstvo.

Pošto je mnogo građana koji žive u Austriji iskoristilo mogućnost da se vakciniše u Austriji, ako su to učinili Sputnjikom ili Sinofarmom, kako je rečeno od strane Ministarstva, neće moći da te vakcine unesu u “zeleni pasoš” i neće se tretirati kao vakcinisani, odnosno neće moći uživati prava vakcinisanih.

“Široka ponuda testiranja stoji na raspolaganju i ljudima koji su se dobrovoljno vakcinisali sa vakcinom koja nije odobrena u EU”, poručio je ministar zdravlja Volfgang Muckstein u izjavi agenciji APA.

“Ne možemo preporučiti da se ti ljudi vakcinišu još jednom vakcinom odobrenom od EMA. Za tako nešto nema dovoljno naučnih podataka”, upozorio je Muckstein.

Izvor: Agencije