Vakcine na bazi glasničke RNA djelotvorne protiv indijske varijante

Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u oktobru, a koju je WHO uvrstio na listu ‘zrabinjavajućih’, otkrivena je u 44 države.

Predsjednik radne grupe EMA-e odgovoran za strategiju vakcinisanja kaže da je optimista u pogledu djelotvornosti vakcina na bazi adenovirusa protiv indijske varijante (EPA)

Vakcine protiv COVID-19 na bazi glasničke RNA kao što su BioNtech/Pfizer i Moderna, čine se učinkovitim protiv indijske varijante korona virusa, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA).

Podaci koje je iznio evropski regulator o učinkovitosti vakcine mRNA protiv varijante B.1.617 COVID-19 “ohrabruju”, naglasio je Marco Cavaleri, predsjednik radne grupe EMA-e odgovoran za strategiju vakcinisanja.

Na konferenciji za novinare u srijedu, Cavaleri je rekao i da je optimista u pogledu djelotvornosti da vakcine na bazi adenovirusa, kakve su razvili AstraZeneca/Oxford te Johnson&Jonhson, također štite od indijske varijante, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Čekaju se dodatni podaci iz Indije gdje se primjenjuje vakcina AstraZeneca, rekao je.

Na listi ‘zabrinjavajućih’ varijanti COVID-a

“Do danas, sve u svemu, uvjereni smo da će vakcine biti učinkovita protiv te varijante”, rekao je.

U Evropskoj uniji odobrene su četiri vakcine: Pfizer/BioNTech i Moderna, koji se koriste tehnologijom mRNA te AstraZeneca i Johnson&Johnson, virusna vektorske vakcine.

Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u oktobru, otkrivena je u 44 države, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je tu varijantu svrstala na listu “zabrinjavajućih”.

Time se indijska varijanta pridružila trima “zloglasnima” koje su se pojavile u Velikoj Britaniji, u Brazilu te Južnoj Africi, a koje su smatrane opasnijim od originalne verzije korona virusa jer su zaraznije, smrtonosnije ili otpornije na pojedine vakcine.

Izvor: Agencije