Netanyahu može profitirati od nasilja u Izraelu

Propast opozicionih pregovora zbog nasilja daju Netanyahuu više vremena za poteze koji bi ga ostavili na vlasti.

Sukobi Židova i Arapa u Izraelu nanijeli su velik udarac nastojanjima protivnika premijera Benjamina Netanyahua da ga smijene s vlasti nakon niza neriješenih izbora (Reuters)
Sukobi Židova i Arapa u Izraelu nanijeli su velik udarac nastojanjima protivnika premijera Benjamina Netanyahua da ga smijene s vlasti nakon niza neriješenih izbora (Reuters)

Sukobi Židova i Arapa u Izraelu nanijeli su velik udarac nastojanjima protivnika premijera Benjamina Netanyahua da ga smijene s vlasti nakon niza neriješenih izbora.

Naftali Bennett, predsjednik ultranacionalističke stranke Yamine, odlučio je odustati od pokušaja formiranja nove vladajuće koalicije sa strankama centra i ljevice, objavio je Reuters a prenosi Hina.

Postizborna situacija na političkoj sceni ostaje uglavnom nepromijenjena. Netanyahu je dobio priliku formirati vladu, ali nije uspio.

Sada glavni opozicioni blok koji vodi Yair Lapid i njegova centristička stranka Yesh Atid također nema puno izgleda okupiti većinu u Knessetu koji ima 120 zastupnika.

Bennett, desničar koji nikada nije bio prirodan saveznik umjerenijem Lapidu, rekao je da odustaje od koalicijskih pregovora.

Time se otvara mogućnost novih izbora, čak petih u nešto više od dvije godine.

Propast koalicijskih pregovora

Analitičari smatraju da propast koalicijskih pregovora u kontekstu nasilja na izraelskim ulicama može dati Netanyahuu više vremena da povuče politički potez koji bi mu omogućio da ostane na vlasti.

“U trenutku kada je buknuo požar, vlada promjene je umrla, a Netanyahu se vratio u život”, ocijenio je komentator Ben Caspit u listu Maarivu u petak.

Lapidu preostaju još tri sedmice da pokuša formirati vladajuću koaliciju. Razmišljalo se o tome da se Lapid i Bennet izmjenjuju na dužnosti premijera, ali za to bi trebala potpora arapskih zastupnika kako bi se osiguralo većinu.

Bennett je rekao u četvrtak da sadašnji sukobi s arapskom manjinom koja čini 21 posto populacije čine takvu vladu nemogućom.

Izraelski predsjednik upozorio je da bi nasilje moglo prerasti u građanski rat.

Lapid je izrazio žaljenje zbog Bennetove odluke, ali i poručio da neće odustati od pokušaja da formira novu vladu.

Izraelski politički komentatori daju mu male izglede za uspjeh.

Izvor: Agencije

Povezane

Neuspjeh da formira vladu ili nametne svoju odluku po pitanju Sheikh Jarraha, pa sve do situacije u džamiji Al-Aksa, naveo je Netanyahua da pribjegne taktici otvaranja ratnog fronta s Gazom.

13 May 2021

Mogućnost da Netanyahu, nakon dvanaest godina kontinuirane vlasti, bude smijenjen, neki analitičari smatraju “revolucionarnom” u novijoj historiji Izraela.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO