Kina će reciklirati 60 posto otpada do 2025.

Kapacitet upravljanja gradskim otpadom dostigao je 1,27 miliona tona dnevno prošle godine, što je za 63 posto više u odnosu na 2015. godinu, saopio je NDRC.

Rješavanje problema sve većih količina otpada jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavaju kineski regulatori (EPA)
Rješavanje problema sve većih količina otpada jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavaju kineski regulatori (EPA)

Kina namjerava reciklirati 60 posto otpada urbanih domaćinstava do 2025. godine, u odnosu na prošlogodišnjih 50 posto, u okviru nastojanja da unaprijedi svoj kapacitet za upravljanje otpadom, saopćila je kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC).

Komisija je saopćila da je kapacitet upravljanja gradskim otpadom dostigao 1,27 miliona tona dnevno prošle godine, što je za 63 posto više u odnosu na 2015. godinu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ipak, na nekim mjestima je, kako je saopćeno, i dalje bilo poteškoća sa “hvatanjem u koštac” sa sve većim količinama smeća.

Veliki izazov

Polovina kineskih gradova nije izgradila postrojenja za spaljivanje otpada, dok mnogi gradovi u centralnim i zapadnim regionima također nisu uspjeli ispuniti ciljeve za tretiranje opasnog otpada, saopćio je NDRC.

Rješavanje problema sve većih količina otpada postalo je jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju kineski regulatori, imajući u vidu porast gradskog stanovništva koje troši sve veće količine proizvoda široke potrošnje, dok je većina velikih gradova okružena deponijama smeća.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO