Izraelski Arapi, manjina s dubokim ranama

Izrael ima oko 1,8 miliona Arapa – muslimana i kršćana – koji čine 20 posto njegove populacije.

Posljednja eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba prelila se i unutar Izraela, u gradovima s miješanim stanovništvom (EPA)

Oni sebe nazivaju izraelskim Palestincima, a Izrael ih naziva Arapima. Nova bliskoistočna kriza vratila je pod povećalo potomke Palestinaca koji su ostali na teritoriju novoformirane jevrejske države, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Izrael ima oko 1,8 miliona Arapa – muslimana i kršćana – koji čine 20 posto njegove populacije, pokazuju službene statistike.

Presuda iz 2000.

Potomci 160.000 Palestinaca koji su ostali u svojim domovima nakon proglašenja izraelske države 1948. imaju pravo glasa i garantiranih 12 od 120 zastupničkih mjesta u Parlamentu.

No, u sedamdesetak godina dugoj historiji Izraela nijedna arapska stranka nije bila dio vlasti.

Suprotno svojim jevrejskim sugrađanima, izraelski Arapi ne služe vojsku. Polovina njih živi ispod granice siromaštva, u usporedbi sa samo petinom siromašnih Jevreja, tvrdi organizacija Euromediteranska mreža za ljudska prava.

Stopa nezaposlenosti izraelskih Arapa dvostruko je viša nego Jevreja, a Arapkinja triput viša nego Jevrejki.

Većinski arapski gradovi u Izraelu dobijaju i znatno manje javnih sredstava za razvoj nego jevrejske općine.

U ključnoj presudi iz 2000. izraelski Vrhovni sud priznao je da je arapska manjina žrtva diskriminacije, naročito na tržištu rada.

Dva fronta

Posljednja eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba prelila se i unutar Izraela, u gradovima s miješanim stanovništvom.

“Desetljećima protestiramo uzvikujući ‘Palestina’, ‘Gaza’, ‘Al Aksa’. Sad po prvi put uzvikujemo i ‘Haifa'“, napisao je na Twitteru Majd Kayyal, arapsko-izraelski aktivist koji živi u tom lučkom sjeverozapadnom gradu.

“Haifa ustaje kako bi zaštitila sebe i Lod, Jaffu, Gazu i Jerusalem: ovo je intifada jedinstva“, dodao je.

U industrijskom gradu Lodu, u kojem Arapi čine 40 posto stanovništva, ove je sedmice ubijen 32-godišnji Arap, a osumnjičeni su jevrejski nacionalisti.

Izrael je tako ove sedmice suočen sa sukobima na dva fronta – nemirima između Arapa i Jevreja na svojim ulicama i razmjenom vatre s Hamasom iz Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije