Borrell: EU nije sposobna zaustaviti Izrael

Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele, rekao je evropski komesar.

Sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu, rekao je Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a (Reuters)
Sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu, rekao je Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a (Reuters)

Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, rekao je u četvrtak navečer kako Evropska unija nije sposobna posredovati u izralelsko-palestinskom sukobu.

Pozvali smo na prekid sukoba, no ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Američke Države. Već duže vremena Evropa nije sposobna za to”, izjavio je Borrell u Madridu gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi “Evropska vanjska politika u doba COVID-a 19”, prenijela je Hina.

“Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele”, napomenuo je Borrell, bivši španski ministar vanjskih poslova.

Biden opravdao intervenciju Izraela

Američki predsjednik Jose Biden je ranije u četvrtak opravdao intervenciju Izraela u kojoj je od ponedjeljka ubijeno više od 100 Palestinaca, od čega 27 djece. Istovremeno je Hamasovm raketiranju iz Pojasa Gaze poginulo sedam Izraelaca.

“Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu”, rekao je Borrell.

Izrael je odbio nadležnost Međunarodnog kaznenog suda te odbija istragu ratnih zločina a ne priznaje niti poziv Ujedinjenih naroda da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih židovskih naselja po Palestini. Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jeruzalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg vala sukoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO