UNICEF: Gotovo 800 miliona učenika još izvan školskih klupa

Iz UNICEF-a su upozorili na mogućnost da se, kako odmiče vrijeme, veliki broj djece nikad neće vratiti standardnom pohađanju nastave.

Mora se ispitati kakve su posljedice produženog zatvaranja škola po djecu, navode iz UNICEF-a (EPA)

Gotovo 800 miliona djece širom svijeta još uvijek se nije vratilo u školske klupe, usred pandemije korona virusa, upozorio je Međunarodni fond za djecu Ujedinjenih naroda.

Iz UNICEF-a su upozorili na mogućnost da se, kako odmiče vrijeme, veliki broj djece nikad neće vratiti standardnom pohađanju nastave, prenosi Anadolija.

Šef Odjeljenja za obrazovanje UN-ove agencije Robert Jenkins rekao je za britanski The Guardian da su zatvaranja dio nezamislivog remećenja u obrazovanju djece.

Razmjere zatvaranja

“Nisam zamišljao razmjere zatvaranja kada su se škole zatvorile prošle godine i nisam mogao ni zamisliti da to traje tako dugo. Na vrhuncu pandemije 1,6 milijardi djece nije išlo u školu, a evo nas godinu dana kasnije, i 800 miliona još uvijek strada zbog djelomično ili potpuno poremećenog obrazovanja”, izjavio je Jenkins.

Istakao je kako se mora ispitati kakve su posljedice produženog zatvaranja škola po djecu.

Pandemija COVID-a 19 uveliko je utjecala na životne navike učenika, a prekid rada škola ili prilagođena metoda učenja na daljinu doveli su do toga da djeca u nekim zemljama budu primorana na rad, upozoravaju grupe za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Agencije