Ruski i američki šefovi diplomatija će se sastati iduće sedmice

Ruski i američki šefovi diplomatije Sergej Lavrov i Anthony Blinken dogovorili su se da se sastanu iduće sedmice na margini samita Vijeća o Arktiku.

Lavrov i Blinken će na odvojenom sastanku na margini samita Vijeća o Arktiku razmotriti ključna bilateralna i međunarodna pitanja (EPA)

Ruski i američki šefovi diplomatije Sergej Lavrov i Anthony Blinken dogovorili su se u srijedu u telefonskom razgovoru da se sastanu iduće sedmice na margini samita Vijeća o Arktiku, saopštila je Moskva.

Lavrov i Blinken su se dogovorili da održe odvojeni sastanak na margini tog skupa na kome će razmotriti ključna bilateralna i međunarodna pitanja, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarski sastanak Vijeća o Arktiku će se održati 20. maja, prenosi Beta.

Oni su u srijedu razgovarali i o Sjevernoj Koreji, iranskom nuklearnom programu i “strateškoj stabilnosti”, prema saopštenju iz Moskve.

Rusko-američki odnosi stalno se pogoršavaju posljednjih godina uz optužbe Washingtona o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2020. godine, špijunaži i cyber napadima.

Protjerivanje diplomata

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena naredila je u aprilu nove sankcije protiv organizacija ili firmi vezanih za Rusiju, protjerala deset diplomata i uvela zabranu američkim bankama direktno kupovanje duga koji izdaje Rusija.

Moskva je uzvratila protjerivanjem deset američkih diplomata, zabranom visokim američkim zvaničnika dolazak na rusku teritoriju i zabranom američkim predstavništvima da zapošljavaju strane državljane.

Uprkos toj razmjeni kaznenih mjera dvije zemlje razgovaraju o mogućem samitu između predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina u nekoj trećoj zemlji u junu 2021.

Izvor: Agencije