Počelo trodnevno primirje u Afganistanu

Vlada Afganistana je pozvala talibane na trajno primirje i ponovila svoje ranije zahtjeve.

Stanovnici su sretni zbog prekida vatre jer mogu obilježiti Bajram bez straha od prijetnji novih sukoba (EPA)
Stanovnici su sretni zbog prekida vatre jer mogu obilježiti Bajram bez straha od prijetnji novih sukoba (EPA)

Trodnevno primirje započelo je u Afganistanu u četvrtak, dok muslimani slave kraj svetog mjeseca ramazana i Ramazanski bajram.

Talibanska grupa najavila je prošle sedmice trodnevni prekid vatre. Afganistanski predsjednik Ašraf Gani potom je naredio vladinim sigurnosnim snagama da poštuju prekid vatre.

Vlada je također pozvala talibane na trajno primirje i ponovila svoje ranije zahtjeve, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Vijećnik sjeverne provincije Kunduz, u kojoj se vode sukobi, rekao je da su stanovnici provincije sretni zbog prekida vatre jer mogu obilježiti Bajram bez straha od prijetnji novih sukoba.

Žestoki sukobi vlade i talibana

Isto je bilo i u jugoistočnoj provinciji Gazni u kojoj su stanovnici počeli mirno slaviti Bajram, rekao je lokalni vijećnik Hamidulah Navruz.

Ta provincija je proteklih dana svjedočila žestokim sukobima vlade i talibana.

No, problemi su prodrli i do područja poput južne provincije Helmand u kojoj nije bilo puno sukoba. Ipak, mnogi iz te provincije su premješteni na borbu negdje drugo, izgubili voljenu osobu ili njeguju ranjenog člana porodice, rekao je lokalni vijećnik Mir Ahmad Khan.

Ovo nije prvi put da talibani nude prekid vatre. Prvo trodnevno primirje, koje je oružana grupa ponudila otkako je njihova vlada srušena u invaziji pod vodstvom SAD-a 2001. godine, nastupilo je u junu 2018.

Intenzivne borbe uoči primirja

Uoči ovogodišnjeg primirja zabilježene su intenzivne borbe u nekoliko provincija.

Talibani su pojačali napade na provincijske prijestolnice, okruge, baze i kontrolne punktove otkako su se međunarodne snage počele službeno povlačiti iz Afganistana 1. maja.

Sigurnosne snage pokušale su se oduprijeti napadima, ali dva okruga već su pripala islamistima.

Promatrači strahuju da su nedavni napadi tek početak talibanske ofanzive. To bi se moglo intenzivirati nakon što se povuku sve međunarodne snage.

Oko 10.000 američkih i vojnika NATO-a još je bilo u zemlji početkom maja.

Do 11. septembra bi se svi trebali povući.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO