Istraživanje: Rusi se ne boje COVID-19, nisu skloni vakcini

Prema anketi provedenoj u aprilu, 62 posto ispitanika nije se spremno vakcinisati Sputnjikom V kojeg je razvio naučni institut Gamaleja.

Rusija je Sputnjik V odobrila za korištenje još u augustu 2020 (EPA)
Rusija je Sputnjik V odobrila za korištenje još u augustu 2020 (EPA)

Većina Rusa nema straha od COVID-a 19 i ne namjerava se vakcinisati, pokazalo je istraživanje instituta Levada, ilustrirajući poteškoće s kojima se suočava strategija vakcinisanja predsjednika Vladimira Putina, javlja Hina.

Prema anketi provedenoj u aprilu, 62 posto ispitanika nije se spremno vakcinisati Sputnjikom V kojeg je razvio znaučni institut Gamaleja. Ta je vakcina u samom središtu politike imunizacije stanovništva.

Isti postotak ljudi je imao otpor prema vakcinisanju i u februaru, no pao je broj onih koji su spremni vakcinisati se. U februaru je za vakcinisanje bilo njih 30 posto, a u aprilu 26 posto.

Njih 10 posto je reklo da je primilo vakcinu.

Istovremeno, 56 posto Rusa se ne boji zaraze novim korona virusom, isto kao i u februaru, ali puno više nego u decembru prošle godine kada je njih 41 posto reklo da nemaju strah od COVID-a 19.

Zemlja koja je prva odobrila neku vakcinu

Kampanja vakcinisanja u Rusiji stoga zaostaje, iako je bila prva zemlja na svijetu koja je odobrila neku vakcinu protiv COVID-a 19.

Rusija je Sputnjik V odobrila za korištenje još u augustu 2020.

Do sada je obje doze vakcine primilo deset miliona ljudi, a prvu dozu njih 14 milijuna.

Rusija, koja broji preko 146 miliona stanovnika, do sada je razvila četiri vakcine, a uskoro bi na tržište trebala doći i “lakša” verzija Sputnjika V u jednoj dozi.

Statistički ured Rosstat je objavio da je pandemija odnijela oko 250.000 života.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO