Inovativnost guvernera Ohija: Cijepljenje od milion dolara

Pet sretnih dobitnika će u pet sedmica, počev od 26. maja, dobiti novčanu nagradu od milion dolara ako prime najmanje jednu dozu cjepiva.

Dosad se 117 miliona Amerikanca, a to je više od trećine američke populacije, potpuno cijepilo protiv COVID-a (EPA)
Dosad se 117 miliona Amerikanca, a to je više od trećine američke populacije, potpuno cijepilo protiv COVID-a (EPA)

Političari u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i drugdje u svijetu na razne se načine domišljaju kako privoljeti skeptičare da se cijepe, a guverner države Ohio Mike DeWine u tome nije štedio pa je utemeljio lutriju sa zgoditkom od milion dolara.

Republikanac DeWine rekao je da će pet sretnih dobitnika u pet sedmica, počev od 26. maja, dobiti novčanu nagradu od milion dolara ako prime najmanje jednu dozu cjepiva, prenosi Hina.

Da bi svoj naum ostvario zagrabio je u savezni fond za ublažavanje posljedica pandemije.

“Znam da će neki od vas reći ‘DeWine, lud si! Ta ideja od milion dolara je razbacivanje novca”, objavio je guverner na Twitteru, “Ali istinu govoreći, prava rastrošnost u ovoj fazi pandemije – kada je cjepivo dostupno svima koji ga žele – je ne spasiti život od COVID-a 19”.

Izvlačenje nagrade

Izvlačenje će se održati svake srijede, a da bi “se kandidati kvalificirali moraju imati najmanje 18 godina na taj dan, moraju biti stanovnici Ohija i moraju se cijepiti prije izvlačenja”, napisao je.

Dosad se 117 miliona Amerikanca, a to je više od trećine američke populacije, potpuno cijepilo protiv COVID-a, prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)

Tempo cijepljenja usporio je zadnjih sedmica zbog skepticizma prema cjepivu i pada broja zaraženih. Tako je i broj Amerikanaca spremnih cijepiti se pao za trećinu zadnjih sedmica, navodi CDC.

I nije DeWine usamljenik u zamisli o nagrađivanju, jer su toga dosjetili i drugi, ali znatno skromnije. New Jersey i Connecticut dogovorili su s barovima i pubovima besplatno piće za novocijepljene.

Državni zaposlenici u Marylandu primjerice dobivaju po 100 dolara kada se cijepe.

Prošle sedmice, guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da će klubovi Mets i Yankees osigurati besplatne ulaznice za bejzbol novocijepljenima prije utakmice.

Drugdje u svijetu nagrade su skromnije pa tako primjerice Rusija daje poklon bonove za kupovinu u trgovinama od približno 10,5 eura, a Srbija do 31. maja građanima koji prime jednu dozu daje po 25 eura.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO