Hiljade migrantske djece u prenatrpanim centrima u SAD-u

Više od 20.000 djece migranata u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se u prenatrpanim centrima za njihov smještaj.

Bidenova administracija drži desetine hiljada djece u mreži od oko 200 objekata u dvadesetak saveznih država, među kojima je i pet centara s više od 1.000 djece (EPA)

Više od 20.000 djece migranata u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se u prenatrpanim centrima za njihov smještaj, dok nastavlja da se povećava broj privedenih migranata na američko-meksičkoj granici, u jednom od najvećih izazova administracije predsjednika Joea Bidena, prenio je Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Bidenova administracija drži desetine hiljada djece u mreži od oko 200 objekata u dvadesetak saveznih država, među kojima je i pet centara s više od 1.000 djece, ističe Associated Press, a prenosi Beta.

Povjerljivi podaci do kojih je došao AP pokazuju da se broj migrantske djece pod nadzorom američke vlade u posljednja dva mjeseca više nego udvostručio, na gotovo 21.000 djece ove sedmice, od ranog doba do tinejdžerskog uzrasta.

U jednom takvom centru u vojnoj bazi u El Pasu u Teksasu nalazi se više od 4.500 djece, ukazuje AP, dodajući da advokati i stručnjaci za javno zdravlje kažu da su neki od tih centara sigurni s odgovarajućom njegom, ali da je u drugim ugroženo zdravlje i sigurnost djece.

Pitanje nadzora

U okviru plana američke vlade za smještaj hiljada djece koja prelaze granicu iz Meksika koristi se i desetak nelicenciranih objekata u vojnim bazama, stadionima i kongresnim centrima koji zaobilaze državne propise i koji ne zahtijevaju tradicionalni pravni nadzor.

U tim objektima deci nije zagarantiran pristup obrazovanju, rekreaciji ili pravnom savjetu.

Ministarstvo je odbilo da kaže da li postoje neki standardi koji se zakonski mogu nametnuti za brigu o deci u vanrednim centrima ili kako se oni nadziru, navodi AP, ukazujući da je Bidenova administracija dozvolila veoma ograničeni pristup medijima u tim centrima pozivajući se na pandemiju COVID-a 19 i restrikcije u vezi s privatnošću.

Advokate i borce za ljudska prava posebno zabrinjavaju masovna skloništa sa stotinama kreveta naguranih jednih pored drugih.

Loši uvjeti

U takvim objektima djeca mogu biti izolirana, pod manjim nadzorom i bez osnovnih usluga, ukazuje AP, navodeći da je otkrio da gotovo polovina ukupne migrantske djece zadržane u SAD-u spavaju u skloništima sa više od 1.000 druge djece.

Neki od tih objekata koji rade po ugovorima već se suočavaju sa sudskim postupcima zbog navoda da su djeca bila fizički i seksualno zlostavljana u skloništima u vrijeme administracije Donalda Trumpa, dok neke nove kompanije koje pružaju smještaj imaju malo ili nimalo iskustva u radu s djecom migrantima.

Prethodna administracija je prema takozvanom Članu 42 iz zakona o zdravstvu zbog pandemije automatski deportirala sve migrante koji su uhvaćeni kako ilegalno prelaze granicu.

Bidenova administracija primjenjuje tu uredbu na sve odrasle osobe i porodice, ali ne i na djecu koja dolaze bez pratnje starijih.

Američka agencija za carine i zaštitu granica u aprila je privela 178.622 ljudi duž granice s Meksikom, što je najveći broj privođenja u makar dvije decenije, ističe The New York Times, ukazujući na podatak da je broj privedenih imigranata na jugozapadnoj granici SAD-u u aprilu je porastao 12. mjesec zaredom.

Bidenovo obećanje humanijeg pristupa imigraciji nego u Trumpovo dalo je nekim migrantima, od kojih mnogi beže iz teških ekonomskih uvjeta u Meksiku i Centralnoj Americi, nadu da će možda moći lakše da uđu u SAD, ukazuje New York Times.

Veća ovlaštenja

Iako je Biden obećao ukidanje neke od Trumpovih mjera, on je također pozvao imigrante da ostanu kod kuće i dao je više ovlaštenja službenicima agencije za carine i zaštitu granice da vrate imigrante po protokolima uvedenim za borbu protiv korona virusa.

Ipak, ukazuje New York Times, posljednji podaci posle porasta broja migrantske djece ove godine doveli su u pitanje Bidenovu imigracionu politiku.

S druge strane, ukazuje The Wall Street Journal, broj migrantskih porodica i djece bez pratnje koji su ilegalno prešli granicu opao je u aprilu prvi put poslije skoro godinu dana.

Agenti za carinu i zaštitu granica privela je 48.226 migranata koji su putovali kao porodice i 16.933 djece koja su bila sama. Broj privedenih u obje grupe pao je za oko 10 posto u poređenju s martom.

Broj odraslih koji su prelazili granicu također je vjerovatno manji od ukupnog broja privedenih, jer mnogi pokušavaju više puta da pređu granicu pošto su prethodno uhvaćeni i vraćeni u Meksiko.

Nekoliko je razloga za smanjenje broja porodica i djece bez pratnje koji prelaze granicu, ukazuje američki list.

Jedan od bitnijih je što je Meksiko, na zahtjev SAD-a, pojačao napore u vezi s imigracijom, pažljivijim kontroliranjem svoje južne granice s Gvatemalom, kao i uobičajenih migrantskih ruta kroz tu zemlju.

Ovogodišnji val migranata na granici s Meksikom je jedan od najznačajnijih logističkih i političkih izazova za Bidenovu administraciju koja je posebno na iskušenju zbog rekordnog broja migrantske djece bez pratnje koja su u pritvornim centrima, ukazuje Wall Street Journal.

Zadržavanje politike da se zbog korona virusa migranti vraćaju bez formalnog privođenja predmet je nekoliko sudskih slučajeva koje su pokrenuli Američka unija za građanske slobode (ACLU) i organizacije za prava migranata, tvrdeći da je po federalnim zakonima ta praksa nelegalna pošto ljude u opasnosti od proganjanja u njihovim zemljama ne treba odmah vraćati.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO