Broj umrlih od korona virusa u SAD-u najmanji za deset mjeseci

Broj umrlih od korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama opao je na prosječno 600 dnevno, što je najmanje za 10 mjeseci.

Doktor Amesh Adalja, stručnjak za infektivne bolesti na Univerzitetu Johns Hopkins, rekao je da je vakcinacija presudna za kolektivni imunitet (EPA)
Doktor Amesh Adalja, stručnjak za infektivne bolesti na Univerzitetu Johns Hopkins, rekao je da je vakcinacija presudna za kolektivni imunitet (EPA)

Broj umrlih od korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama opao je na prosječno 600 dnevno, što je najmanje za deset mjeseci.

U više od polovine američkih država broj izgubljenih života dnevno pao je na jednocifrene brojeve i nekih dana stizao do nule, prenosi Beta.

Kansas nije prijavio ni jedan smrtni slučaj od COVID-a 19 od petka do ponedjeljka. Država Massachusetts je nedavno imala dan kada nije bilo ni jednog prijavljenog smrtnog slučaja.

Posljednji put kada je bilo toliko malo umrlih, bilo je u julu prošle godine.

Doktor Amesh Adalja, stručnjak za infektivne bolesti na Univerzitetu Johns Hopkins, rekao je da je vakcinacija presudna za kolektivni imunitet.

Broj zaraženih

Broj potvrđenih infekcija u SAD-u opao je na gotovo 38.000 dnevno u prosjeku, što je najniži nivo od septembra. Broj novoinficiranih opao je za 85 posto od vrhunca od više od 250.000 slučajeva dnevno početkom januara.

Broj umrlih od korona virusa u SAD-u je dostigao vrhunac sredinom januara sa prosječno više od 3.400 umrlih dnevno, samo mjesec dana poslije početka najvećeg programa vakcinacije u historiji te zemlje.

SAD je tokom pandemije ukupno zabilježio 32,7 miliona zaraženih i više od 582.000 umrlih, najveći broj na svijetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO