Austrijska policija: ove godine nije prijavljen skup u Bleiburgu

Ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju pored Bleiburga, javila je policija u Koruškoj.

Proteklih godina u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija (EPA)

Ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju (Loibacher Feld) pored Bleiburga, javila je policija u Koruškoj u četvrtak.

“Za vikend nije prijavljeno okupljanje, ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup”, rekao je glasnogovornik policije u Koruškoj Reiner Dionisio za Austrijsku novinsku agenciju APA, prenosi Hina.

On je najavio da će policija, unatoč tomu, u subotu biti “prisutna na licu mjesta”.

Predstavnik policije je ukazao i na to da svi oni koji bi iz Hrvatske došli na eventualni skup, kako je to bio slučaj prošlih godina, ionako trebali otići u karantin na adresu koju su naveli prilikom ulaska u Austriju.

Dionisio je naveo kako je istodobno prijavljen protest protivnika godišnjeg okupljanja u središtu Bleiburga.

Sporna okupljanja

Prošle godine Počasni blajburški vod je zbog epidemioloških mjera otkazao okupljanje na Lojbaškom polju, ali je izaslanstvo ambasade Republike Hrvatske položilo vijence na spomenik na tom mjestu.

Kako navodi APA, iz ambasade nisu odgovorili na upit o eventualnim planovima obilježavanja ili dolaska na Lojbaško polje ove godine.

Proteklih godina u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija u koje su, nakon posljednje promjene 2019, uvrštena i obilježja tzv. Nezavisne države Hrvatske, odnosno zabranjeni su ustaški simboli iz doba NDH.

Godine 2019. su se razvile kontroverze oko toga treba li zabraniti okupljanja koje se događa na privatnom posjedu. Iste godine i Katolička crkva u Koruškoj je uskratila dozvolu odvijanja mise na Lojbaškom polju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada