Ahmedinejad želi ponovo biti predsjednik Irana

Bivši konzervativni predsjednik, čija je kandidatura 2017. odbijena, registrovao se za novu kandidaturu.

Ahmadinejad se 2013. morao povući s vlasti zbog zakonskog ograničenja broja mandata (Arhiva)

Bivši iranski konzervativni predsjednik Mahmoud Ahmadinejad registrirao se u srijedu za ponovnu kandidaturu za predsjedničke izbore u junu koji se smatraju testom legitimiteta iranskih klerikalnih vođa.

Kritiziran na Zapadu zbog dovođenja u pitanje holokausta, Ahmadinejad se 2013. morao povući s vlasti zbog zakonskog ograničenja broja mandata.

Tada je premoćnu pobjedu na izborima odnio sadašnji predsjednik Hassan Rouhani, koji je 2015. dogovorio sporazum o iranskom nuklearnom programu sa svjetskim silama.

Kandidati za izbore počeli su se prijavljivati u utorak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iranske klerikalne vođe nadaju se velikom odzivu birača, no na to bi moglo utjecati nezadovoljstvo zbog stanja u ekonomiji koje je teškoapogođeno američkim sankcijama koje je Washington ponovno uveo nakon što se povukao iz nuklearnog sporazuma prije tri godine.

Vijeće čuvara provjerava kandidate

Registracije će trajati do subote, nakon čega će kandidate provjeriti Vijeće čuvara.

Šestoricu članova tog tijela imenovao je vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei.

Khamenei je podržao Ahmadinejada nakon što je njegov reizbor 2009. izazvao proteste u kojima su deseci ljudi ubijeni, a stotine uhapšene, što je potreslo teokraciju, prije nego što su ih snage sigurnosti predvođene elitnom Revolucionarnom gardom ugušile.

Ali dvojica čelnika su se razišla nakon što je tadašnji predsjednik Ahmadinejad eksplicitno zagovarao kontrolu Khameneijeve vrhovne vlasti.

Ahmadinedžad je bio diskvalificiran za izbore 2017.

Rouhani se po ustavu više ne može kandidirati.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO