Zarif: Iran spreman na saradnju sa Saudijskom Arabijom

Šef iranske diplomatije se nada da će se razgovori ostvariti i dovesti do saradnje dva rivala kako bi u regiji bilo više stabilnosti i mira.

Mohammad Javad Zarif: Uvijek smo bili spremni za bliske veze sa Saudijskom Arabijom (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u srijedu da je njegova zemlja spremna za bliskiju saradnju sa Saudijskom Arabijom.

To je rekao u Damasku, nakon razgovora sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zarif je kazao kako se nada da će se razgovori ostvariti i dovesti do saradnje dva rivala kako bi u regiji bilo više stabilnosti i mira, posebno u Jemenu.

“Mi smo sigurno spremni i uvijek smo bili spremni za bliske veze sa Saudijskom Arabijom”, rekao je on.

Odnosi pogoršani 2016. godine

Upitan da li bi iransko-saudijski pregovori doveli do poboljšanih odnosa između Damaska i Rijada, Zarif je kazao da je siguran da Sirija pozdravlja saradnju u arapskom svijetu.

Odnosi Irana i Saudijske Arabije znatno su se pogoršali 2016. godine, kada je Rijad sklonio svoje diplomate nakon što su demonstranti napali njegovu ambasadu u Teheranu i konzulat u Mašhadu, u znak osvete jer je Saudijska Arabija izvršila egzekuciju istaknutog šiitskog imama Nimra al Nimra.

Izvor: Agencije