Vijeće Evrope poziva Grčku da prekine praksu vraćanja migranata

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je Grčku da prekine sa praksom potiskivanja migranata sa kopnenih i pomorskih granica prema Turskoj.

Prema više medija i nevladinih organizacija migranti na grčkoj teritoriji ili u grčkim vodama bili su primoravani da se vrate u susjednu Tursku prije nego što su mogli da podnesu zahtjev za azil u Grčkoj (EPA)

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je Grčku da prekine sa praksom potiskivanja migranata sa kopnenih i pomorskih granica prema Turskoj.

U srijedu objavljenom pismu upućenom trojici grčkih ministara, za zaštitu građana, za migracije i azil i za trgovinsku mornaricu, Mijatović je zatražila od Grčke da pazi da se “provode nezavisne i efikasne istrage o svim navodima o potiskivanju (migranata) i lošem ophođenju prema njima od strane sigurnosnih snaga”, prenosi Beta.

Povjerenica je rekla da je “duboko uznemirena” zbog broja vjerodostojnih navoda o prijekim vraćanjima migranata.

Ona je rekla da u takvim slučajevima države članice ne mogu da provjere da li su migranti vraćeni u Tursku, na primjer, uz kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i Konvencije Ujedinjenih naroda o izbjeglicama kojima se zabranjuju vraćanja.

“Pored toga način na koji su provedene te operacije jasno ukazuje da nisu u saglasnosti sa grčkim obavezama po pitanju ljudskih prava”, rekla je ona.

Osuda postupaka

Grčka redovno demantira optužbe o vraćanju migranata ka Turskoj, dok je desetine nevladinih organizacija i medija stalno osuđuju za te njene postupke.

“Ta praksa uveliko osuđivana i dokumentirana tokom više godina sprečava osobe, koje su vraćene sa granice bez lične identifikacije, da traže zaštitu”, ocjenjuje Vijeće Evrope.

Prema više medija i nevladinih organizacija migranti na grčkoj teritoriji ili u grčkim vodama bili su primoravani da se vrate u susjednu Tursku prije nego što su mogli da podnesu zahtjev za azil u Grčkoj.

Evropska agencija za čuvanje granica FRONTEX također je optužena za umiješanost u tu praksu, ali je šef FRONTEX-a odbacio te navode u obraćanju europoslanicima u martu i rekao da nema nikakvih dokaza o umiješanosti agencije.

Povjerenica je također pozvala Grčku da preispita odluku da budući izbjeglički kampovi na njenoj teritoriji budu zatvorenog tipa, da bi se osigurala sloboda kretanja korisnicima. Ocijenila je da je zatvorenost štetna za mentalno zdravlje migranata, i posebno djece.

Izvor: Agencije