Mediji: Raste ogorčenje američkih demokrata prema Izraelu

Postoje jasne i sve veće naznake iz Demokratske stranke da se Izrael više ne može pouzdati u to da će od ove stranke svaki put dobiti hitnu podršku, piše američki portal ‘The Hill’.

U sukobima s okupacijskim snagama u Jerusalemu stotine Palestinaca su ranjene (Reuters)

Američka web stranica The Hill izvještava da među američkim demokratama raste ogorčenje zbog izraelskog ponašanja na Bliskom istoku, posebno nakon nedavne eskalacije u Jerusalemu i Pojasu Gaze, u kojoj je poginulo više od 20 Palestinaca, među kojima i devetero djece, a stotine ih ranjeno.

The Hill u izvještaju kolumniste Nialla Stanagea navodi da je ranija generacija demokrata izrazito naginjala ideji da je Izrael snažan saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

Također, američka kritika Tel Aviva je bila prigušena ili je uopće nije bilo, a Washington je često djelovao kao bedem koji štiti Izrael od međunarodnih prijekora i kritika.

Međutim, naprednjaci u usponu su danas vjerovatno skloniji povlačenju paralela između teškog stanja palestinskog naroda i nepravde nanesene Afroamerikancima, ili poređenju stavova i ponašanja Izraela s periodom apartheida u Južnoj Africi.

Prisilno iseljavanje ‘gnusno i neprihvatljivo’

The Hill navodi da su tri istaknute ličnosti američke ljevice osudile tokom vikenda dešavanja u džamiji Al-Aksa, naselju Sheikh Jarrah u Jerusalemu i u Gazi.

To su Bernie Sanders, nezavisni američki senator i socijaldemokrat, te demokratske zastupnice u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez i Elizabeth Warren.

Warren je na svom Twitter profilu objavila da su pokušaji prisilnog iseljavanja stanovnika Sheikh Jarraha u Jerusalemu “gnusni i neprihvatljivi”, ističući da administracija predsjednika Joea Bidena “mora jasno staviti do znanja izraelskoj vladi da su ove deložacije nezakonite i da moraju odmah prestati”.

Sanders je kazao da se deložacije “ne smiju nastaviti” i da bi SAD trebao “snažno progovoriti” kako bi zaustavio ono što se događa.

Ocasio-Cortez je rekla kako “izražavamo solidarnost” s Palestincima, napominjući da izraelske snage “provode nasilje” nad nezaštićenim stanovnicima Jerusalema.

Ova vrsta otvorene kritike izraelskog ponašanja nije bila ograničena samo na tvrdokornu ljevicu.

Sanders: Nije trenutak za mlake izjave

Demokratski senator Chris Van Hollen objavio je u nedjelju na Twitteru da bi nastojanja Izraela da izvrši prisilnu deložaciju stanovnika iz naselja Sheikh Jarrah predstavljala kršenje međunarodnog prava.

Senator je upozorio Bijelu kuću da “ovo nije trenutak za mlake izjave”.

Američki portal vjeruje da bi kritiziranje Izraela zbog njegovih prestupa u Gazi i okupiranom Jerusalemu vremenom moglo postati jače, no mala je vjerovatnoća da će to imati utjecaja na politiku Bidenove administracije, koja je na trenutnu krizu odgovorila izjavama koje vjerovatno neće zadovoljiti izraelske kritičare iz reda demokrata.

Komentirajući ono što se dogodilo na okupiranim palestinskim teritorijama i Gazi, američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je u ponedjeljak: “Sve strane trebaju raditi na deeskalaciji, spuštanju tenzija i poduzeti praktične korake kako bi se stvari smirile.”

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan također je u nedjelju razgovarao s izraelskim kolegom i “ponovio zabrinutost SAD-a” zbog mogućih deložacija, ali je istovremeno izrazio “predanost američke administracije sigurnosti Izraela”.

‘Administracija nastavlja pratiti situaciju’

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je, odgovarajući na pitanje o nedavnom razvoju događaja tokom konferencije za novinare u ponedjeljak, izjavila da administracija “nastavlja pažljivo pratiti situaciju”.

The Hill vjeruje da trenutna dešavanja neće negativno utjecati na američku podršku Izraelu, pogotovo jer progresivno krilo Demokratske stranke također uključuje glasove koji snažno podržavaju Izrael.

Zastupnica države New York Ritchie Torres kritizirala je Islamski pokret otpora (Hamas) zbog raketnih napada u ponedjeljak, rekavši da ti napadi “potvrđuju potrebu za sistemima protivraketne odbrane, poput ‘Željezne kupole’, koja štiti izraelske civile – i Arape, i Jevreje – od Hamasaovog terorizma”.

No, uprkos izjavama poput ovih, zaključuje portal, postoje jasne sve veće naznake iz Demokratske stranke da se Izrael više ne može pouzdati u to da će od stranke svaki put dobiti hitnu podršku, a to je samo po sebi “velika promjena” koja bi mogla odjeknuti u godinama koje dolaze.

Izvor: Agencije