Prvi put žena na čelu tajne službe Italije

Italijanski premijer Mario Draghi imenovao je na čelo tajne službe karijernu diplomatkinju Elisabettu Belloni, prvu ženu na tom osjetljivom mjestu.

Belloni je imala više prestižnih pozicija u Ministarstvu vanjskih poslova Italije (EPA)

Italijanski premijer Mario Draghi imenovao je u srijedu na čelo tajne službe karijernu diplomatkinju Elisabettu Belloni, prvu ženu na tom osjetljivom mjestu.

Draghi je izabrao ambasadoricu Elisabettu Belloni da vodi Odjelenje za informacije za sigurnost (DIS), gdje će naslijediti Gennara Vecchionea, saopštila je Vlada, prenosi Beta.

DIS koji direktno zavisi od Vlade ima zadatak da nadgleda aktivnosti dvije agencije za sigurnost – za inostranstvo i za domaću teritoriju zaduženu za kontrašpijunažu.

Prestižne pozicije

Belloni je imala više prestižnih pozicija u Ministarstvu vanjskih poslova.

Italijanska javnost je saznala njeno ime između 2004. i 2008. kada je vodila Jedinicu za krizu u tom ministarstvu, zaduženu za operacije vezane za Italijane koji su oteti, povrijeđeni ili poginuli u inostranstvu u napadima ili prirodnim katastrofama.

Tada se bavila vrlo medijski praćenim stvarima kao što su pregovori za oslobađanje novinarke Danijele Mastrogiacomo, iz dnevnika La Repubblica, otete 2007.u Afganistanu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada