Pokrenuta istraga protiv Kurza, on odbacio mogućnost ostavke

Austrijsko državno tužilaštvo za privredni kriminal kancelara sumnjiči za davanje lažnih izjava u vezi sa stranačkim donacijama.

Želim nastaviti rad, a isto vrijedi i za šefa mog ureda, rekao je austrijski kancelar novinarima (Reuters)

Austrijsko državno tužilaštvo za privredni kriminal (WKStA) pokrenulo je istragu protiv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i šefa njegovog ureda Bernharda Bonellija zbog navodnog davanja lažnih izjava pred istražnom komisijom oko afere “Ibiza”, izjavio je sam kancelar u srijedu.

Govoreći o tome pred članovima kabineta, Kurz je istodobno odbacio mogućnost davanja ostavke.

“Želim nastaviti rad, a isto vrijedi i za šefa mog ureda”, rekao je Kurz, prenosi Hina.

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, kazao je kako je malo vjerovatno da će doći do okrivljujuće presude.

U svakom trenutku očekuje podizanje optužnice

“To ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti”, rekao je Kurz te dodao kako u svakom trenutku očekuje podizanje optužnice protiv njega.

WKStA Kurza i Bonellija sumnjiči za davanje lažnih izjava u vezi sa stranačkim donacijama.

Pokretanje istraga se zasniva na prijavi koje je podnijelo nekoliko stranaka, izmeđi ostalih liberalna stranka NEOS.

Prijava se odnosi na izjave Kurza i Bonellija pred istražnom komisijom u slučaju afere “Ibiza”.

Te izjave se ne odnose direktno na ovu aferu, nego na rasvjetljavanje sumnjivih kanala stranačkog finansiranja u vrijeme vladavine koalicijske vlade Narodne stranke Austrije (OVP) i Liberalno-demokratske stranke (FPO).

Konkretno se radi o tome da su Kurz i Bonelli zanijekali političke dogovore oko postavljanja Kurzovog prijatelja Thomasa Schmidta na čelo državnog holdinga OBAG, koji je suvlasnik kompanija poput OMV ili Telekom Austria.

Državno tužilaštvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju suprotno.

Kurz je u srijedu još jednom naglasio kako se “stalno trudio“ da pred istražnom mkomisijom govori istinu iako se radilo o događajima koji su stari nekoliko godina.

Hapšenje vicekancelara Christiana Strachea

Također je rekao kako unutar istražne komisije uvijek iznova ima pokušaja “iskrivljavanja riječi“ i “tjeranja ispitanika u smjeru davanja lažne izjave“.

Koalicijska vlada OVP/FPO, na čelu s Kurzom, prije dvije godine je raskinuta, nakon što su čelni političari desno-populističkog FPO-a, prije svega predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Christian Strache, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog utjecaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno, tokom jednog sastanka na Ibizi, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera “Ibiza”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada